Plan de rezervă pentru autostrada Sibiu – Piteşti: CNAIR va finaliza studiul de fezabilitate cu Institutul Geologic – surse
Luni 14 august, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a declarat dezamăgit de firma care a elaborat studiul de fezabilitate pentru autostrada Sibiu – Piteşti, pentru că a întârziat predarea ultimelor secţiuni, respectiv doi şi trei.
„Noi am prelungit termenul acestei firme. Eu am găsit proiectul blocat la Minister când am ajuns. Am prelungit cu încă şase luni, pentru a finaliza toate studiile de fezabilitate pentru cele cinci secţiuni. Până în momentul de faţă ne-au adus secţiunile unu şi cinci, evident, pe care le-am şi lansat pe SEAP, şi secţiunea patru, în timp ce doi şi trei urmează să le aducă. Dacă nu se vor încadra în termenul contractual vom încheia contractul cu ei„, a declarat Cuc.
Marţi, 15 august, a fost termenul până la care fusese prelungit contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate.
Ministrul Transporturilor a explicat că, în cazul în care se va ajunge la reziliere, există un plan de rezervă, pentru că este un proiect foarte important pentru România şi nu va fi pus în niciun fel în pericol.
„Dacă nu mai prelungim perioada în continuare pentru Piteşti – Sibiu, compania are deja planul pus la punct astfel încât să ne menţinem termenul şi în octombrie să avem lansat întreg tronsonul Sibiu – Piteşti pe SEAP. Este foarte important din punct de vedere economic şi în al doilea rând pentru absorbţia de fonduri europene”, a spus el.
Care este planul de rezervă?
Surse apropriate situaţiei au declarat pentru ECONOMICA.NET că planul de rezervă constă în finalizarea studiului de către CNAIR, cu ajutorul Institutului Geologic al României.
Potrivit acestora, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere dispune de capacitatea necesară pentru a proiecta prin forţe proprii cele mai grele secţiuni ale viitoarei autostrăzi prin munţi.
Astfel, specialiştii Institutului Geologic ar urma să furnizeze hărţi cât mai detaliate cu traseul autostrăzii, iar forajele ar putea fi realizate chiar de către angajaţii CNAIR de la CESTRIN.
Economica.net a relatat recent despre implicarea specialiştilor Institutului Geologic în proiectele de autostrăzi.
„Vom asigura partea de cartografie geologică, pe care statul român ne-o plătea prin diferite programe, către zone care îi interesează în mod deosebit. În acest moment, interesul maxim este pentru Sibiu – Piteşti, unde există o exigenţă sporită pentru că o bună parte din bani sunt europeni”, a explicat Ştefan Marincea, directorul Institutului Geologic al României.
Acesta a mai spus că specialiştii Institutului vor detalia la un nivel convenabil harta geologică pentru formaţiunile pe unde va trece viitoarea şosea.
„În afară de o hartă la o scală rezonabil de mare a formaţiunilor geologice pe care le străbaţi, mai este o hartă de risc, care dacă ar fi foarte bună, ar indica zonele cu alunecări de teren ce trebuie evitate”, a continuat Marincea.
Cealaltă opţiune, în cazul în care contractul cu asocierea Spea – Tecnic Consulting va fi reziliat, ar fi relicitarea studiului de fezabilitate pentru cele două secţiuni prin munţi. În acest caz, am putea avea întârzieri de câţiva ani în cadrul celei mai aşteptate autostrăzi din România.
Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei), potrivit unui proiect normativ postat, în iulie, pe site-ul Ministerului Transporturilor.
Tot în iulie, CNAIR a scos la licitaţie secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti. Termenele de depunere a ofertelor sunt 17, respectiv 18 octombrie. Rămâne de văzut dacă acestea vor putea fi respectate, având în vedere că pentru secţiunea 1 a fost depusă deja contestaţie.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.