Planctonul din oceane, ingredientul cheie care decide viitorul climatului de pe Pământ

Economica.net
20 02. 2012

Maria Maldonado, un cercetător canadian, studiază de ce fitoplanctonul o duce foarte bine în anumite zone şi cum reuşeşte el să supravieţuiască în zone cu condiţii ostile.

Fitoplanctonul absoarbe până la 45 de miliarde de tone de dioxid de carbon în fiecare an, trasferând 16 miliarde către fundul oceanului. Ele furnizează circa jumătate din oxigenul Pământului.

Înţelegerea lor este vitală pentru înţelegerea şi menţinerea sănătăţii planetei noastre, spune Maldonado.

Adâncul oceanului este una din zonele naturale ale Terrei care depozitează dioxidul de carbon din atmosferă, timp de secole întregi. Pompele biologice de carbon controlează dioxidul de carbon de la suprafaţa oceanului, care, la rândul lui, reglează nivelul de CO2 din atmoferă,  şi, prin urmare, controlează schimbările climatice.

Cercetătorii au stabilit că concentraţiile scăzute de fier din apa oceanică limitează creşterea fitoplanctonului, întrucât acesta are nevoie de fier pentru a creşte.

În zonele cu un nivel mic de fier, cam 30% din oceane, pompa biologică devine ineficientă, iar abilitatea oceanului de a absorbi CO2 este redusă.

În ultimii 20 de ani, Maldonado a examinat felul în care fitoplanctonul se adaptează şi reuşeşte să supravieţuiască în zonele cu un nivel mic de fier.

„În principal, ceea ce arătăm este că fitoplanctonul a evoluat să trăiască şi cu un nivel scăzut de fier şi noi încercăm să ne dăm seama cu s-a adaptat să folosească fierul mai eficient”, a spus Maldonado.

Aglomeraţie de plancton, văzută din spaţiu. FOTO: NASA