La fiecare 26 de luni, orbitele planetelor Terra şi Marte se aliniază astfel încât cele două planete formează o linie dreaptă cu Soarele, potrivit Mediafax. Acest eveniment cosmic se numeşte „opoziţie”, întrucât planeta roşie se află pe partea opusă a Terrei faţă de Soare.
Marte a intrat în opoziţie cu Terra, sâmbătă, şi poate fi văzută de pasionaţii de astronomie chiar dacă cerul este acoperit, cu ajutorul platformei astronomice online Slooh, care dispune de o cameră video specială, Slooh Space Camera, ce transmite pe internet imagini live, în timp real. Opoziţia planetei Marte a început duminică, 4 martie, la ora 04.00 GMT.
Platforma Slooh transmite imagini captate de mai multe observatoare astronomice din lumea întreagă, inclusiv din Arizona şi din Insulele Canare. Imaginile pot fi vizualizate pe pagina oficială a platformei astronomice Slooh (http://events.slooh.com/).
Deşi opoziţa lui Marte a început deja, planeta roşie se va afla cel mai aproape de Terra, luni, 5 martie, când cele două planete vor afla la o distanţă de circa 100 milioane de kilometri. Această „discrepanţă” se datorează orbitei eliptice a planetei Marte în jurul Soarelui.
Orbita ovală a planetei roşii face ca anumite opoziţii ale ei să o aducă mai aproape de Terra în comparaţie cu altele. Astfel, în timpul opoziţiei din 2003, Marte s-a aflat la o distanţă de 56 milioane de kilometri de Terra – cea mai mică distanţă dintre cele două planete din ultimii 60.000 de ani.
Pasionaţii de astronomie care vor să vadă opoziţia lui Marte trebuie să ştie că planeta roşie se află în această perioadă în constelaţia Leului. Marte va răsări de la est, cam în acelaşi timp în care Soarele va apune la vest.
Marte va depăşi în strălucire toate stelele din constelaţia Leului şi ar trebui să poată fi văzută cu ochiul liber, urmând să apară pe bolta cerească sub forma unui punct roşu pal. Cu ajutorul unui telescop de putere medie, pasionaţii de astronomie vor putea să vadă calotele de gheaţă de la polii lui Marte, dar şi câteva alte elemente de la suprafaţa acestei planete.
Nu este pentru prima dată când Slooh Space Camera transmite live pe internet evenimente cosmice. Luna trecută, de exemplu, această platformă astronomică online a transmis imagini cu o conjuncţie triplă considerată foarte rară, care a adus împreună pe cerul nopţii Luna, Venus şi Jupiter.