Plângere ACLU pentru publicarea interceptărilor NSA în procese
Această plângere depusă în faţa unui tribunal din New York, în virtutea legii privind libertatea de informare, are ca scop să „arate cum justifică administraţia menţinerea acuzaţilor în intuneric complet în legătură cu elementele acuzării (obţinute) prin supravegherea de către NSA şi să spună care este politica în prezent”, a explicat Patrick Toomey, avocat din cadrul ACLU pentru afaceri privind securitatea naţională.
„Abţinându-se să le spună acuzaţilor că au fost supravegheaţi de NSA în virtutea legii amendate de FSA (care autorizează supravegherea comunicaţiilor internaţionale ale americanilor), administraţia împiedică efectiv ca programul său de interceptări fără mandat judiciar să fie evaluat de justiţie”, a adăugat el într-un comunicat.
„Departamentul Justiţiei a declarat Curţii Supreme că examinarea legii privind spionajul este posibilă dar a făcut-o imposibilă păstrând secretul în privinţa celor care au fost spionaţi, incusiv în faţa acuzaţilor care au dreptul legal să ştie” acest lucru, a declarat el.
În cinci ani de aplicare a legii, „nici măcar un acuzat nu a fost informat în legătură cu intenţia Guvernului de a folosi sau de a publica elemente” obţinute în acest fel, se poate citi în plângerea de zece pagini.
ACLU explică în această plângere că a contactat diviziile penală şi de securitate naţională din cadrul Departamentului Justiţiei, precum şi biroul procurorilor federalui şi FBI, pentru a i se preda dosarele în cauză, dar fără rezultat.