Potrivit avocatului, fair-play-ul financiar creează restricţii în privinţa investiţiilor, diminuează numărul transferurilor şi valoarea acestora şi diminuează valoarea câştigurilor agenţilor de jucători.
Fair-play-ul financiar promovat de preşedintele UEFA, Michel Platini, impune obligaţia unui echilibru financiar în cazul cluburilor care vor să participe în Liga Campionilor şi în Liga Europa. Aceste cluburi nu pot cheltui mai mult decât câştigă.
„Cu alte cuvinte, această regulă interzice proprietarului unei grupări să investească din banii săi în propriul său club pentru ca acesta să crească”, a explicat Jean-Louis Dupont, justificând astfel apelul la Comisia Europeană.
„Această regulă afectează dreptul la liberă circulaţie a capitalului (proprietarilor de cluburi), a forţelor de muncă (jucători şi cluburi) şi dreptul la liberă prestare a serviciilor (agenţi de jucători)”, a precizat Dupont.
Agentul de jucători Daniel Striani a explicat, marţi, pentru cotidianul Le Soir, că deşi „scopul fair-play-ului financiar este fără îndoială lăudabil, efectele sunt nefaste”. „Nu văd de ce să se plafoneze salariile şi de ce să fie împiedicat un investitor să bage bani într-un club”, a afirmat Striani.
UEFA a reacţionat amintind că „Parlamentul European, Comisia Europeană, cluburile, ligile şi Uniunea jucătorilor au susţinut total fair-play-ul financiar”. „UEFA este de părere că fair-play-ul financiar este pe deplin în conformitate cu legislaţia europeană”, se menţionează într-un comunicat al forului.