Potrivit datelor ANCOM, în Planul de acţiuni pentru anul viitor, disponibil pe site-ul instituţiei, este prevăzută demararea unui proiect de realizare a unui inventar naţional al reţelelor publice de comunicaţii electronice şi al elementelor de infrastructură asociate acestora.
De asemenea, va continua campania de comunicare a prevederilor legii infrastructurii, iar pentru a promova concurenţa în domeniul comunicaţiilor electronice, ANCOM va revizui pieţele relevante corespunzătoare serviciilor de acces la buclă locală şi de linii închiriate – segmente terminale şi va identifica eventualii furnizori cu putere semnificativă şi măsurile de reglementare corespunzătoare.
Conform documentului, arbitrul telecom susţine procesul de trecere la televiziunea digitală terestră prin organizarea procedurii de selecţie privind acordarea a cinci multiplexe DTV. În plus, Autoritatea are în plan elaborarea documentaţiei aferente organizării procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului în banda 3.400 – 3.800 MHz, va adopta Strategia privind acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de 410 şi 450 MHz şi va elabora strategia privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio rămas nealocat în urma licitaţiei din 2012 în benzile de 800 MHz şi 2.600 MHz.
În plus, este prevăzută desfăşurarea unei ample campanii de control la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, pentru a verifica includerea clauzelor minime în contractele încheiate cu utilizatorii finali.
În domeniul poştal, în anul 2014, ANCOM va determina costul net şi va stabili mecanismele de finanţare pentru serviciul universal poştal şi va aproba contractul-cadru şi regulile de furnizare a serviciilor poştale din sfera serviciului universal. Accesul la serviciul universal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.
Autoritatea va elabora un ghid de implementare a măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizori şi un ghid de raportare a incidentelor care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.
Pe de altă parte, ANCOM va întocmi un raport privind incidentele care au avut loc în cursul anului 2013, precum şi un raport privind măsurile de securitate implementate de operatori.
Planul de acţiuni al arbitrului telecom propus pentru anul 2014 este disponibil pe propria pagină de Internet, iar persoanele interesate pot să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 30 noiembrie 2013, pe adresa sediului central al ANCOM.