Planul de administrare a RADET, adoptat de CGMB
‘Noi ne-am exprimat poziţia pe care am exprimat-o şi anterior pe acest vot, practic în şedinţa de ieri (n.r. luni) în care proiectul nu a trecut, nu au existat voturi împotrivă, a fost doar o problemă de cvorum, de funcţionare a Consiliului. Planul în ansamblu este bun, echipa a dovedit că este capabilă să menţină în funcţiune sistemul de termoficare şi sperăm ca până la alegerea membrilor Consiliului de Administraţie conform ordonanţei 109, adică în maxim două luni, actualii membri să rămână în funcţie, să revină asupra deciziilor pe care le-au luat de a-şi da demisia şi să păstreze în funcţiune sistemul de termoficare al municipiului Bucureşti’, a declarat viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea.
Potrivit viceprimarului, planul stabileşte liniile directoare pe care Regia le va avea în vedere în perioada următoare, măsuri pe termen scurt, ca instituţia să funcţioneze, şi prevede realizarea unui program de reparaţii pe perioada verii, astfel încât numărul de avarii să fie cât mai mic atunci când sistemul de termoficare va fi repornit.
Pieptea a adăugat că planul cuprinde şi obiective strategice pe termen lung, de genul transformării în societate a RADET şi fuziunii cu producători de energie termică, în speţă Elcen, parţial sau total, în funcţie de ceea ce va dispune Guvernul.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, şi-a anunţat demisia din funcţie, în contextul în care în şedinţa de luni a CGMB proiectul de hotărâre privind planul de administrare a RADET nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi adoptat.
‘Pentru noi înseamnă depunerea demisiei, am convenit şi cu colegii în urmă cu trei săptămâni, când am depus planul de administrare, că în cazul unei neaprobări este un gest de demnitate profesională să depunem demisia. Consiliul General va numi un alt Consiliu de Administraţie. (…) Există acest risc pentru anumite zone din Capitală ca la iarnă să nu poată fi furnizat agentul termic. Cele mai expuse zone sunt acelea din estul Bucureştiului’, a spus luni Gabriel Dumitraşcu, întrebat de jurnalişti ce înseamnă neadoptarea planului şi dacă bucureştenii vor avea căldură la iarnă.
El a susţinut că a propus ca plan imediat de măsuri punerea în aplicare a unui program pentru vara aceasta. ‘S-au identificat problemele critice care necesită un efort de vreo zece milioane de lei. Am început acest program, este abordat cam un sfert din acest program de reparaţii, intervenţii în zonele critice, care ar putea pune în pericol furnizarea pentru cartiere mari. Sper să continue acest program, pentru că totuşi Bucureştiul are nevoie de căldură la iarnă. Colentina, Fundeni, Doamne Ghica, Pantelimon sunt zonele cele mai vulnerabile în momentul de faţă, dar şi zone centrale ale Bucureştiului’, a menţionat Dumitraşcu.
Strategia de administrare a RADET are următoarele obiective: transformarea Regiei în societate comercială, o nouă viziune şi fundamentarea noului design al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, creşterea sustenabilă a viabilităţii tehnice a sistemului centralizat şi eficacităţii operaţionale a noii societăţi, trecerea la funcţionarea în condiţii de eficienţă economică, în consens cu condiţiile şi asumările CGMB şi aşteptările consumatorilor.