Programul de restructurare face obiectul unui studiu de fezabilitate care a fost comandat de conducerea CE Oltenia, consultantul a fost selectat dar încă studiul nu a fost livrat. Potrivit informațiilor noastre însă, concluziile peliminare indică faptul că acest program de decarbonare costă în total circa 7 miliarde de lei, dintre care 5,5 miliarde conversia de pe cărbune pe gaze unor grupuri energetice și 1,5 miliarde investițiile în regenerabile.
Potrivit informațiilor vehiculate până acum, planul de restructurare presupune închiderea etapizată a patru grupuri energetice în trei termocentrale operate de companie, dar doar după ce vor fi puse în funcțiune, anterior, grupuri pe gaze, și a patru cariere de exploatare a cărbunelui.
La CET Craiova 2, programul de restructurare vorbește despre închiderea celor două grupuri actuale de câte 150 MW începând cu anul 2025, potrivit datelor de până acum, care pot suferi însă modificări, în funcție de rezultatul final al studiului de fezabilitate. Aceste capacități vor fi inlocuite cu un bloc energetic de 200 MW în cogenerare pe gaze, pus in funcțiune cu un an mai devreme, în 2024.
La Ișalnița, blocul nr. 8 va fi închis începând cu 2025, iar blocul 7 începând cu 2026. Programul arată că fiecare dintre aceste grupuri vor fi înlocuite cu câte un grup pe gaz, de câte 400 MW. Fiecare va fi pus în funcțiune în anul anterior celui închiderii celui pe cărbune pe care îl înlocuiește, adică în anul 2024, respectiv 2025.
La Turceni, va fi închis un grup de 330 MW, grupul 3, în anul 2025. Asta după ce, în anul 2024 va fi funcțional un grup pe gaze de 400 MW.
Pe lângă conversie, planul de decarbonizare presupune construcția a două microhidrocentrale, una de 10 MW care să fie amplasată la SE Turceni și una de 2 MW care să fie amplasată la SE Ișalnița. Construcția primeia ar urma să debuteze în 2022, iar a celeilalte în 2023. Apoi, mai este vorba despre construirea unor parcuri fotovoltaice, de 300 MW în total, trei la număr, care ar urma să fie instalate pe depozitele de zgură și cenușă închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișanița, la care lucrările vor începe în 2023 și se vor finaliza în 2025.
Complexul energetic Oltenia este al doilea producător de energie electrică din România, în termeni de putere instalată, după Hidroelectrica, cu o putere instalată disponibilă de 3.240 MW, în patru centrale-Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2, care funcționează cu lignit.
Compania are peste 13.000 de angajați.