Planul de Guvernare: 330 de milioane de euro alocate pentru reabilitarea teatrelor, muzeelor şi conacelor

Planul de Guvernare al premierului desemnat Florin Cîţu prevede şi investiţii în infrastructura culturală. Cea importantă investiţie, de peste 140 de milioane de euro se referă la consolidarea, restaurarea și modernizarea Muzeului Național de Istorie a României din București. Autorităţile vor să construiască şi o sală de concerte care să se ridice la nivelul marilor săli internaţionale, dar să pună la punct şi un program de reabilitare a caselor memoriale. 
Andrada Ghira - mie, 23 dec. 2020, 09:22
Planul de Guvernare: 330 de milioane de euro alocate pentru reabilitarea teatrelor, muzeelor şi conacelor

Iată care sunt investiţiile de 330 de milioane de euro în infrastrucutra culturală, cuprinse în Programul de Guvernare:

  • Consolidarea, restaurarea și modernizarea Muzeului Național de Istorie a României din București. Clădirea a fost serios afectată de cutremurele din 1940 și 1977, prezentând o multitudine de vulnerabilități structurale. Muzeul are în administrare aproximativ 700.000 de piese, reprezentând cea mai valoroasă și semnificativă parte a patrimoniului arheologic, numismatic și istoric al țării, multe dintre ele fiind unicate în Europa și în lume. Valoarea totală a investiției se ridică la 155,3 milioane de euro, din care în perioada 2002-2006 s-au realizat lucrări la clădirea muzeului de numai 9 milioane de euro.
  • Construirea unei Săli Naționale de concerte și spectacole în Municipiul București. Guvernul are ca obiectiv construirea unui spațiu cultural la nivelul marilor săli internaționale de concerte și spectacole, care să genereze plusvaloare pentru industriile cultural-creative, care să aibă toate dotările sceno-tehnice necesare și care să se bucure de o acustică optimă. Valoarea estimată a investiției este 40 de milioane de euro, finanțare programată din fonduri europene nerambursabile. 
  • Consolidarea, restaurarea și amenajarea Vilei „Ion I.C. Brătianu” din București, sediu al serviciului Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României. Clădirea din Strada Biserica Amzei nr. 5-7, Sector 1 este un imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Bibliotecii Naționale a României. Are statutul de monument istoric, fiind înscris în Lista monumentelor istorice, cu denumirea „Așezămintele I.C. Brătianu”. Întrucât nu au mai fost făcute reparații, expertiza tehnică realizată în cursul anului 2020 relevă faptul că structura de rezistență este deosebit de grav afectată. Valoarea estimată a investiției este de 8,8 milioane de euro și este programată în portofoliul de investiții al Companiei Naționale de Investiții.
  • Restaurarea Teatrului Național „Lucian Blaga” și a Operei Naționale Române din ClujNapoca. Obiectivul de investiții este impus de vechimea imobilului și de faptul că de la darea sa în folosință nu a trecut niciodată printr-un proces de restaurare, actualmente fiind afectate învelitoarea, instalațiile electrice, de încălzire, sanitare, de curenți slabi și ventilație, la fel pardoselile, tencuielile și decorațiile impresionante în stil Secession. Valoarea totală a investiției se ridică la 20 de milioane de euro.
  • Restaurarea, amenajarea și dotarea clădirii fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara, destinate Muzeului Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, Timișoara. La ora actuală, nu există în România o instituție muzeală de rang național dedicată reprezentării momentului revenirii la democrație, iar proiectul realizării acestui obiectiv suscită un interes în creștere din partea societății. Valoarea totală a investiției se ridică la 15,2 milioane de euro.
  • Restaurarea și amenajarea domeniului și a Vilei „Florica” de la Ștefănești, din județul Argeș, dată în folosința recent înființatului Muzeu Național „Brătianu”. Imobilul a fost păstrat într-o stare bună, cu precădere la interior, deși există zone cu infiltrații și escoriații, iar o serie de elemente originale au fost distruse în cadrul unor intervenții neconforme, realizate de-a lungul timpului. Din cele aproape 40 de încăperi, se remarcă în mod excepțional camerele bibliotecilor ce adăposteau o colecție impresionantă de volume; în fapt, cea mai însemnată colecție particulară din România. Pereții lambrisați cu biblioteci vaste din lemn, plafoanele sculptate și decorațiile vor trebui restaurate, tratate și conservate, precum și întreaga tâmplărie a vilei și sobele de teracotă. Costul total al investiției se ridică la 8 milioane de euro.
  • Consolidarea, restaurarea și amenajarea Conacului „Vârnav Liteanu” de la Liteni (județul Suceava), în care va funcționa un centru de formare a restauratorilor. Construcția istorică din orașul Liteni, situat la 30 de kilometri de Suceava, a fost ridicată la 1740 de către întemeietorul așezării, boierul Iorgu Vârnav Liteanu, ca locuință familială. Imobilul este compus din parter și un etaj și are o suprafață totală de 1.600 mp, înconjurat de un teren de 6.170 mp. Astăzi, conacul este înscris în Lista Monumentelor Istorice. Costul total al investiției se ridică la 6 milioane de euro. 
  • Construirea unui sediu propriu pentru Opera Națională Română Iași. Opera Națională Română din Iași își desfășoară activitatea în aceeași clădire cu Teatrul Național „V. Alecsandri”, care este și administrator al imobilului. Având în vedere faptul că, din punct de vedere acustic, sălile de teatru sunt diferite de cele dedicate genului liric, este nevoie de o sală nouă. Noul edificiu va fi proiectat cu respectarea specificului sălilor de operă, dar care va cuprinde și elementele tehnice necesare pentru acoperirea altor genuri muzicale sau de arte ale spectacolului, respectiv cu dimensiuni, tehnică de scenă, acustică și design adecvat. Valoarea totală a investiției se ridică la 15 de milioane de euro. 
  • Refacerea și modernizarea clădirii Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, prin efectuarea de lucrări de consolidare, reabilitare termică, înlocuire instalații funcționale și pentru spectacole existente, modificări interioare de compartimentări pentru respectarea normelor ISU, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu menținerea (geometriei) sterotomiei existente, funcționalizarea spațiului tehnic de la subsolul S2, prin schimbarea de destinație din spațiu tehnic în centru expozițional, și asigurarea de circulații către parterul clădirii, cu modificări structurale și nestructurale, prin acțiuni specifice realizării de investiții pentru creșterea eficienței energetice. Valoarea totală a investiției se ridică la 18,3 de milioane de euro. 
  • Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. În anul 2019, Parlamentul României a adoptat Legea nr.174/2019 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România în subordinea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Guvernul României se angajează să susțină financiar, tehnic și logistic realizarea în cel mai scurt timp al acestui muzeu. Muzeul Național al Ororilor Comunismului. În anul 2019, Parlamentul României a adoptat Legea nr.157/2019 privind înființarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, prin care a 222 fost creat cadrul legal în acest sens. La acest moment, Ministerul Culturii a realizat toate procedurile pentru preluarea în administrare a două clădiri care să găzduiască patrimoniul acestui muzeu: Fortul 13 Jilava și clădirea fostei cazarme Malmaison. Valoarea totală a investiției se ridică la 20 de milioane de euro. 
  • Restaurare, consolidare și punere în valoare a imobilului Casa „Barbu Gănescu” – sediul Muzeului Național „Constantin Brâncuși” și incinta. Imobilul Casa „Barbu Gănescu”, care a devenit sediul Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, este monument istoric categoria B, fiind o construcție în stil neoromânesc, realizată pe un nucleu datând din anul 1790. În acest moment, imobilul prezintă fisuri structurale în masivul de zidărie, umiditate din cauza pânzei freatice foarte ridicate și infiltrațiilor, iar învelitorile, jgheaburile și burlanele acoperișului sunt degradate, unele dintre elementele de șarpantă fiind distruse. Incinta clădirii adăpostește alte două monumente istorice „Masa rotundă” și „Mesele de piatră” aranjate de Constantin Brâncuși. Incinta este neamenajată, „Mesele de piatră” sunt dezmembrate, parțial lipsă. Valoarea totală a investiției se ridică la 3,5 de milioane de lei. 
  • Muzeul Național „Brukenthal” – Clădire-Depozit Centralizat pentru colecțiile de Științele Naturii, Istorie și Arheologie și Laborator de Conservare – Restaurare pentru aceste colecții. Condițiile de depozitare din actualele locuri trebuie îmbunătățite, iar depozitele puse în legătură directă cu laboratorul de restaurare specializat pentru aceste colecții. Funcționalul propus al clădirii va fi cu un regim de înălțime P+3E și o suprafață utilă de 725,57 mp. Valoarea totală a investiției se ridică la 2 de milioane de lei. 
  • Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara – Extindere Sala Studio a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, reabilitare fațade și echipare cu mecanisme de scenă. Structural, se impune cu necesitate transformarea Sălii 2, conform proporțiilor specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI. În urma finalizării investiției, Sala 2 va deveni o sală multifuncțională pentru spectacole, cu dotările tehnice și funcționale necesare. Înălțarea și extinderea Sălii 2 vor multiplica opțiunile scenografice, vor crea o serie de spații adiacente și, nu în ultimul rând, vor realiza facilități complementare pentru cetățeni, cu efecte importante în regenerarea urbană a zonei. Valoarea totală programată a investiției se ridică la 30 de milioane de lei. 
  • Restaurarea, dotarea, extinderea și modernizarea Teatrului și Operei Naționale Maghiare din Cluj. Suma necesară este de 15 milioane de euro.
  • Restaurarea, dotarea și modernizarea Teatrului Național din Târgu Mureș. Suma necesară este de 5 milioane de euro. 
  • Construirea unui depozit pentru patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Suma necesară este de 5 milioane de euro.
  • Programul Național „Case Memoriale” – prin care se acordă sprijin financiar nerambursabil pentru protejarea și punerea în valoare a caselor memoriale din România. Pentru finanțarea proiectelor depuse se organizează o sesiune de selecție de proiecte, având secțiune dedicată minorităților naționale. Bugetul alocat programului este de 50 milioane de euro.
SURSA FOTO: Muzeul Naţional de Istorie a României 
Te-ar mai putea interesa și
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul său ministru al Apărării Boris Pistorius - un posibil înlocuitor -......
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic de 50 MW și are în plan încă unul de 100 MW
Cel mai mare proprietar de malluri din România accelerează puternic pe energie verde. Construiește primul său parc fotovoltaic ...
Dezvoltatorul NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, va începe construcția primului parc fotovoltaic ...