Potrivit Ministerului Justiţiei (MJ), Pivniceru a prezentat Memorandumul cu tema „Pregătirea sistemului judiciar pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situaţiei actuale. Plan de măsuri”, care reprezintă o analiză complexă şi integrată cu privire la toate aspectele ce trebuie avute in vedere pentru implementarea noilor Coduri.
Într-un comunicat remis MEDIAFAX de MJ se precizează că planul de măsuri vizează următoarele paliere: buget (alocarea bugetului necesar, în limitele impuse de noua reglementare), resurse umane (suplimentarea numărului de judecători şi personal auxiliar, potrivit estimărilor aferente unei aplicări etapizate a Noului Cod de procedură civilă), infrastructură (asigurarea de birouri pentru magistraţii şi personalul auxiliar nou încadrat, camere de consiliu suplimentare, spaţii pentru arhivă), echipamente IT (pentru personalul nou angajat) şi training (măsurile pentru pregătirea profesională a personalului din sistemul judiciar, în contextul noilor coduri, organizate astfel încât să permită un interval de timp suficient între momentul stabilirii datei de intrare a lor în vigoare şi intrarea în vigoare efectivă, pentru asimilarea noilor reglementări).
Măsurile legislative corelative au fost prezentate la 20 septembrie 2012 conducerii celor două camere ale Parlamentului şi urmează să fie adoptate în procedură de urgenţă, se mai arată în comunicat.
Din totalul resurselor financiare necesare în perioada 2013-2015 pentru implementarea noilor Coduri, în sumă totală de 652.182.784 lei, proporţia pentru fiecare an de implementare este următoarea: 28,14% în anul 2013, 29,59% în anul 2014, 42,27% în anul 2015, detaliat pe categorii de cheltuieli, potrivit MJ.
Intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, anunţată pentru 1 septembrie 2012, a fost amânată pentru 1 februarie 2013.
Codul civil a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, iar noul Cod penal şi de procedură penală ar trebui să intre în vigoare în cursul anului 2013.