Planul de reacţie rapidă al NATO va costa „câteva sute de milioane de euro” pe an
‘Menţinerea oamenilor în alertă are un anumit cost, dar dacă ne organizăm bine şi aceste forţe sunt bine pregătite, va fi o investiţie (…) ce îşi va dovedi rentabilitatea foarte rapid în măsura în care vom deveni mai eficienţi’, a explicat generalul Jean-Paul Palomeros, care conduce unul din cele două comandamente strategice ale NATO din Norfolk (SUA).
‘Este costul ce trebuie plătit pentru a avea o apărare şi o alianţă credibile’, a adăugat comandantul suprem al Alianţei însărcinat cu transformarea, într-un interviu pentru AFP.
‘Nu sunt cifre colosale dacă ne raportăm la bugetele globale ale ţărilor membre ale Alianţei’ şi ‘nu ar încăpea o comparaţie cu investiţiile foarte importante în apărare’, a apreciat el. Cu titlu de exemplu, Statele Unite ale Americii, care asigură trei sferturi din finanţarea NATO, au cheltuit în 2013 circa 640 de miliarde de dolari în acest domeniu.
Cei 28 de şefi de stat şi de guvern din cadrul NATO urmează să decidă la summitul din Ţara Galilor, joi şi vineri, să creeze, în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO, unităţi capabile să se mobilizeze în câteva zile în cazul în care izbucneşte o criză. Acest plan de reacţie rapidă (Readiness Action Plan, RAP) ar putea deveni operaţional ‘până la sfârşitul anului’, a estimat generalul Palomeros.