Planul de reorganizare al CET Govora: 100 de milioane de lei către creditori şi investiţii de mediu şi retehnologizare de 187 milioane lei
Tribunalul Vâlcea a confirmat, pe data de 18 iulie, Planul de Reorganizare a activităţii CET Govora, plan propus de administratorul judiciar Euro Insol şi aprobat de Adunarea Creditorilor la data de 28 iunie 2018.
În ceea ce priveşte investiţiile de mediu, deşi aflată în insolvenţă, CET Govora a reuşit, în data de 30 iunie 2016 să finalizeze implementarea proiectului finanţat prin programul POS Mediu Axa Prioritara 3 -‘Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice’. Valoarea acestui proiect a fost de 209.069.826 lei şi a presupus realizarea unei instalaţii de desulfurare gaze de ardere la Cazanul 7, precum şi reparaţii capitale.
Pentru a menţine valabilitatea autorizaţiilor de mediu ale CET Govora, administratorul judiciar Euro Insol a semnat la data de 15 mai 2018 contractul de lucrări pentru realizarea ‘Instalaţiei de desulfurare a gazelor de ardere evacuate de la cazanele pe carbune C5 şi C6 – instalaţia de ardere nr. 2 a CET Govora’. Investiţia este cuprinsă în programul de conformare a CET Govora cu legislaţia europeană cu privire la limitarea emisiilor poluante în aer de la instalaţiile mari de ardere, termenul final de conformare prevăzut de legislaţia de mediu în vigoare fiind 30 iunie 2020. Valoarea contractului de lucrări este de 96,946 milioane lei, iar plăţile vor fi făcute din surse proprii, rezultate din activitatea curenta a societăţii.
Potrivit sursei citate, implementarea cu succes a unui plan de reorganizare la CET Govora este vitală pentru economia judeţului Vâlcea şi chiar pentru economia naţională.
CET Govora este unicul furnizor de abur industrial pentru Oltchim şi Ciech Soda România. Totodată, CET Govora este unicul furnizor de agent termic şi apă caldă pentru populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea şi pentru instituţiile publice (şcoli, grădiniţe, spitale).
La 9 mai 2016, Tribunalul Vâlcea a deschis procedura insolvenţei CET Govora ca urmare a deprecierii indicatorilor financiari-contabili: datorii de 438 milioane lei, capitaluri proprii negative de 96 milioane lei, disponibil bancar de doar 170.000 lei, câtă vreme doar fondul lunar de salarii depăşea 10 milioane lei.
Ca urmare a măsurilor implementate de administratorul judiciar Euro Insol, CET Govora şi-a îmbunătăţit rezultatele financiare, pierderea înregistrată de societate diminuându-se de la 96,6 milioane de lei în anul 2015 (ultimul an înainte de intrarea CET Govora în insolvenţă) la o pierdere de numai 1,9 milioane lei in anul 2016, pentru ca în anul 2017 societatea să obţină un profit net de 18,5 milioane de lei.