Planul de Transport 2014-2020: Spaniolii de la AECOM Ingenieria vor fi consultanţii statului român
Contractul a fost atribuit de Ministerul Transporturilor printr-o licitaţie, are o durată de 23 de luni şi va fi finanţat din fondurile europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.
Firma va dezvolta Modelul Naţional de Transport şi bazele de date aferente, va elabora previziunile de fluxuri de trafic pe moduri de transport, va identifica şi prioritiza măsurile de politică de transport şi proiectele de investiţii, va prezenta analize economico-financiare la nivel de program, va întocmi strategia de dezvoltare a sistemului naţional de transport şi va realiza evaluarea strategică de mediu.
Obiectivul Master Planului este de a dezvolta instrumentele de politică de transport necesare pentru a promova dezvoltarea unui sistem de transport naţional durabil, echilibrat între modurile de transport, care să stea la baza pregătirii POS-T 2014 – 2020, precum şi a altor decizii privind planificarea optimă a investiţiilor în infrastructura de transport.
Pentru elaborarea documentului vor fi dezvoltate scenarii pe termen scurt (pentru anul 2015), mediu (anul 2020) şi lung (2030).
Contractul a fost semnat miercuri de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).
Cu un capital de 1.000 de lei, firma Aecom Ingenieria SRL este deţinută integral de compania spaniolă de inginerie Inocsa, parte a grupului american AECOM.
Totodată, MTI a semnat un contract de 5,56 milioane lei, fără TVA, cu asocierea AESA-Agriconsulting Europe – Agriconsulting Europe – AVENSA Consulting pentru managementul POS-T în scopul îmbunătăţirii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.
„Am fi avut nevoie de aceste proiecte încă din 2007, dar cu ajutorul lor vom putea suplini nevoile mari de asistenţă tehnică şi vom putea dezvolta un master plan general de transport în România, asigurând predictibilitate şi orientare spre rezultate în politicile MTI”, a declarat ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, într-un comunicat.
Primul POS-T a fost pentru perioada 2007-2013, prin care MTI a beneficiat de o finanţare europeană de 4,5 miliarde euro, la care se adăugă contribuţia de la bugetul de stat de 1 miliard euro. La finele anului trecut, gradul de absorbţie era de aproximativ 6%.