Într-un discurs mult aşteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice şi a eurofobilor, a pledat pentru limitarea accesului la ajutoare sociale pentru imigranţii care provin din Uniunea Europeană, dar nu a cerut impunerea de cote şi nici dreptul Marii Britanii de a putea opri fluxurile de imigranţi în cazul în care aceasta ar simţi că prea multe persoane se stabilesc pe teritoriul său, scrie Agerpres.
În virtutea regulilor libertăţii de mişcare, cetăţenii UE au dreptul să lucreze oriunde în cadrul blocului comunitar. Astfel, sute de mii de cetăţeni europeni au venit să lucreze în Marea Britanie, ţară care are economia cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din grup.
Vorbind cu ocazia unei conferinţe de presă la Berlin, Merkel a subliniat că libertatea de mişcare reprezintă un pilon esenţial pentru Uniunea Europeană. ‘Suntem mulţumiţi că acest aspect nu a fost pus la îndoială de premierul britanic’, a declarat ea. ‘Propunerile ce au fost prezentate trebuie discutate acum în detaliu’, a adăugat Merkel, precizând că Germania şi Uniunea Europeană vor examina cu atenţie propunerile lui Cameron.
Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că planul său destinat reducerii afluxului de imigranţi din Uniunea Europeană în Marea Britanie ar necesita modificarea tratatelor europene. Planul său, a cărui punere în aplicare rămâne incertă, prevede introducerea unui interval de patru ani înainte ca imigranţii să poată avea acces la anumite avantaje, cum ar fi reduceri de taxe sau locuinţe sociale, o măsură care vizează în primul rând muncitorii slab calificaţi veniţi mai ales din Europa de Est. Londra a negat că liderul conservator şi-ar fi modificat planul la presiunea lui Merkel.