Planul Renault de reducere a costurilor din Franța întâmpină dificultăți. Angajații unei uzine, în grevă

Angajații Renault de la turnătoria din Caudan refuză planul lui Luca de Meo de a vinde uzina și blochează de trei zile accesul în fabrică.
Robert Stan - vin, 30 apr. 2021, 08:34
Planul Renault de reducere a costurilor din Franța întâmpină dificultăți. Angajații unei uzine, în grevă

În ultimele trei zile angajații Fonderie de Bretagne din Caudan, unitate a grupului Renault care produce piese din metal turnat pentru motoarele cu ardere internă, refuză să reia lucrul și blochează accesul în uzină.

Susținuți de marele sindicat francez CGT, aceștia se opun planului conceput de șeful Renault, Luca de Meo, de a vinde unitatea de producție pentru a reduce costurile. Vânzarea fabricii „este o trădare”, clamează liderul sindical CGT, Mael Le Goff, care consideră că noi măsuri de flexibilizare a producției ar putea menține competitivitatea unității.

Prin declarația sa, liderul sindical pare să încerce o sensibilizare a guvernului francez, principalul acționar al grupului Renault, care este tot mai îngijorat de măsurile mai multor companii franceze de a reduce costurile prin disponibilizări.

Într-un context similar, rivalul celor de la Renault, grupul Stellantis, care deține uzinele PSA Peugeot Citroen din Franța, a cedat presiunii guvernului de a menține producția la o unitate a sa din Franța.

Disputa de la Caudan subliniază dificultățile grupului Renault de a reduce costurile în Franța, parte esențială a planului de redresare prezentat de CEO-ul Luca de Meo la începutul anului. În încercarea de a liniști investitorii și de a crea o imagine mai bună pe piața de capital în ciuda pierderilor majore înregistrate anul trecut, de Meo a declarat săptămâna trecută că obiectivul de reducere a costurilor cu două miliarde de euro ar putea fi atins încă din acest an. Totuși, un cumpărător pentru turnătoria din Caudan nu a fost încă găsit, iar locurile de muncă ale angajaților sunt în pericol.

Cunoscând situația și dorind să aplaneze disputele, ministrul finanțelor, Bruno Le Maire, a anunțat un fond dedicat recalificării pentru angajații din turnătoriile auto franceze. Până în 2030, circa 5.000 de angajați din turnătoriile franceze din aproximativ 13.500 și-ar putea pierde locurile de muncă, potrivit ministerului finanțelor. Alți 30.000 de angajați ai unor furnizori se află și ei în pericol. Din nefericire, odată cu trecerea accelerată către mașinile electrice, cu sau fără ajutorul statului sau al companiilor, unele meserii din industria auto nu mai sunt sustenabile.

Te-ar mai putea interesa și
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancțiunile......
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...