Planul secret pentru iPhone: Va fi paşaport şi card de credit

20 09. 2012
ip_19988700

Gigantul american Apple a obţinut în luna iulie a acestui an, de la Oficiul pentru Mărci şi patente din SUA,  patent pentru „iTravel„, o aplicaţie care va interfera în mod virtual cu toate activităţile cheie dintr-un aeroport, inclusiv cu tot ce ţine de securitate, scrie CNN. Practic, în lumea imaginată de Apple, dar pentru care au obţinut un patent, orice posesor de iPhone va putea zbura peste graniţe cu absolut nimic în buzunar, exceptând telefonul mobil. 

Iconul pentru „iTravel” apare în schema prezentată de Apple celor de la Oficiul pentru Mărci (US PTO) în partea de jos-dreapta a ecranului şi este ceva mai mult decât „Passbook„, aplicaţia lansată recent de Apple şi prin care se pot achiziţiona  biletele de avion, biletele pentru film, cupoanele oferite de retaileri sau cardurile de loialitate. De altfel, analiştiii IT&C cred că „iTravel” va deveni parte componentă a „Passbook”, lansată săptămâna trecută.  

Ce face noua aplicaţie

iTravel va permite deţinătorilor de iPhone să îşi rezerve bilete de avion, să facă formalităţile de îmbarcare sau să îşi verifice sau să îşi ceară bagajele. Vor putea, totodată, să stocheze o versiune electronică a actului de identitate sau a carnetului de conducere. Posesorii de iPhone nu vor trebui nici măcar să aibă cărţi de credit, pentru că vor putea face orice plată cu mobilul. 

Spre exemplu, după cum arată conceptul prezentat de Apple celor de la Oficiul pentru Mărci, fiecare pasager al unei companii aeriene care deţine un iPhone va putea comunica virtual direct cu cei ce preiau bagajele pentru a schimba informaţii legate de rezervări, bilete şi bagaje. Mai mult, există chiar opţiunea de a face checking-ul bagajelor la ghişeele unde nu există personal al aeroportului.  

Vezi aici proiectul

Fără paşaport sau carte de identitate

Deţinătorii de iPhone nu vor fi nevoiţi nici măcar să înmâneze angajaţilor din aeroporturi un paşaport sau un act de identitate. Acestea vor fi stocate în format electronic pe mobil, ceea ce va permite călătorilor să treacă de poarta de securitate”arătând” smartphone-ul unui chioşc special. Telefonul va trasfera digital datele personale celui mai apropiat birou TSA (Transportation Security Administration ) din aeroport. Procesul nu prespune astfel utilizarea niciunui document fizic, în contextul în care angajaţii birourilor TSA vor putea verifica toate datele personale ale călătorilor pe propriile monitoare sau tablete, conectate la chioşcurile utilizate de pasageri.

Procedura se poate repeta şi înainte de urcarea în aeronave, moment în care călătorii arată angajaţilor companiilor aeriene tichetele de îmbarcare. Chioşcuri similare unde pasagerii îşi vor arăta telefoanele vor fi amplasate şi la intrarea pe pistele de zbor. Şi acum există aeroporturi dotate cu astfel de chişcuri, numai că pasagerii trebuie să deţină biletul de îmbarcare în format fizic.

Probleme de securitate?

Dincolo de avantajele evidente ale sistemului gândit de Apple, printre care reducerea aglomeraţiei  din aeroporturi sau scăderea costurilor -fiind necesar un număr mai mic de oameni implicaţi în procesul de verificare al pasagerilor, ideea unui paşaport sau al unui act de identitate electronic ridică mai multe semne de întrebare. Specialiştii în domeniu ridică probleme de securitate, printre care posibilitatea celor de la TSA de a ştii dacă telefonul mobil aparţine în realitate celui care care a fost scanat în acest fel. „Securitatea ar putea fi cea mai mare problemă în acest caz”, a declarat pentru CNN Neil Hughes, de la Apple Insider, potrivit căruia aceste telefoane unde se pot găsi toate informaţiile despre o persoană pot deveni de mare interes pentru horţii de parole.