Planul UE şi al liderilor din Balcani pentru criza migraţiei – Reuters

Reuniunea Uniunii Europene şi a liderilor din Balcani de la Bruxelles a convenit asupra unui plan în 17 puncte pentru a coopera în gestionarea fluxurilor de migranţi prin Peninsula Balcanică, a anunţat Comisia Europeană la începutul zilei de luni.
Economica.net - lun, 26 oct. 2015, 04:44
Planul UE şi al liderilor din Balcani pentru criza migraţiei - Reuters

Ţările vizate de un aflux masiv de migranţi ce sosesc în Europa prin ruta din Balcani au decis duminică noapte să creeze 100.000 de locuri de primire pentru a gestiona mai bine acest aflux, dintre care 50.000 în Grecia, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de AFP şi Reuters.

În timpul unui mini-summit de urgenţă, cele opt ţări UE situate pe această rută, precum şi Serbia, Macedonia şi Albania au acceptat ‘creşterea capacităţilor de primire (a migranţilor) pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia şi în Balcanii de Vest’, a declarat Juncker într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel şi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Antonio Guterres, scrie Agerpres.

Agenţia Reuters prezintă principalele puncte a ceea ce a fost convenit:

– Creşterea capacităţii de primire cu 30.000 de locuri până la sfârşitul anului în Grecia. Agenţia de refugiaţi a ONU va oferi
subvenţii pentru chirie şi programe implicând familii gazdă pentru cel puţin 20.000 de persoane suplimentare.

– Obţinerea de capacităţi suplimentare de 50.000 de locuri, pentru a se ajunge la un total de 100.000 de-a lungul rutei din Balcanii de Vest şi Grecia.

– Desfăşurarea a 400 de ofiţeri de poliţie într-o săptămână în Slovenia.

– Intensificarea eforturilor pentru trimiterea înapoi a migranţilor care nu au nevoie de protecţie internaţională şi intensificarea cooperării asupra repatrierii cu Afganistanul, Bangladesh, Irak şi Pakistan.

– Intensificarea operaţiunii comune pe mare Poseidon în Grecia, în special prezenţa agenţiei de frontieră a UE Frontex în
Marea Egee, şi consolidarea semnificativă a sprijinului Frontex pentru Grecia în înregistrare şi activităţi de amprentare.

– Abţinerea de a facilita circulaţia migranţilor spre graniţa altei ţări. Nu este acceptabil să fie redirecţionaţi refugiaţii spre altă ţară.

– Stabilirea de puncte de contact pentru a permite schimburi zilnice de informaţii cu privire la circulaţia migranţilor.

– Schimb de informaţii cu privire la mărimea şi fluxurile de refugiaţi. Frontex precum şi EASO, Biroul European de Sprijin pentru Azil, vor asigura acest schimb de informaţii.

– Contactarea instituţiilor financiare, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi
Dezvoltare pentru a asigura finanţare pentru cazarea refugiaţilor.

– Intensificarea cooperării între poliţii şi în acţiuni judiciare împotriva traficanţilor de migranţi, angajarea Europol şi Interpol în operaţiuni pe ruta din Balcanii de Vest.

– Întărirea sprijinului pentru agenţia de frontieră a blocului Frontex la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Stabilirea unei noi
operaţiuni Frontex la frontierele terestre externe dintre Grecia şi Macedonia şi Grecia şi Albania pentru a se concentra asupra controalelor la ieşire şi înregistrarea refugiaţilor care nu au fost înregistraţi în Grecia.

– Acţiune comună cu Frontex pentru a detecta trecerea ilegală a frontierei şi sprijin de înregistrare şi amprentare în Croaţia.

 Angela Merkel a explicat că aceste locuri vor fi create cu UNHCR pentru că ‘migranţii… se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor’.

‘Grecia s-a angajat în mod remarcabil’ acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârşitul anului, a salutat dna Merkel.

‘În a doua’ fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă şi locuinţe subvenţionate de UNHCR, a precizat ea.

‘Aceasta va fi o primă etapă pentru o mai bună gestionare a fluxului’, a estimat cancelarul.

‘Gestionarea fluxului împreună este singura modalitate de a restabili ordinea şi încetini afluxul necontrolat de persoane’, a pledat Juncker.

În numele UNHCR, Guterres a declarat că tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea apoi începe înregistrarea solicitanţilor de azil sirieni, irakieni şi din Eritreea în Grecia.

Această procedură este o condiţie prealabilă repartizării lor în cadrul celor 28 de state membre ale UE, care au acceptat să împartă sarcina primirii a 160.000 de refugiaţi pe doi ani pentru a reduce tensiunea asupra ţărilor din prima linie. Imigranţii economici vor fi repatriaţi, potrivit declaraţiilor la conferinţa de presă.

Participanţii la această reuniune s-au angajat să pună în aplicare începând de luni şaptesprezece măsuri de ‘restabilire a stabilităţii gestionării migraţiei în regiune şi încetinire a fluxului printr-o abordare colectivă transfrontalieră’.

Printre acestea se numără trimiterea a 400 de poliţişti pentru a ajuta Slovenia, copleşită, în înregistrarea mai sistematică a migranţilor la frontiere şi schimbul zilnic de informaţii între ţările vecine.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...