Planuri ambițioase ale grecilor de la PPC în România: vor investi în trei ani în regenerabile de două ori mai mult decât a făcut-o Enel în 15 ani
România este o țară strategică în Grupul PPC și în regiune, permițând grupului să creeze un coridor energetic care să acopere Europa de Sud-Est, cu un potențial imens de creare de valoare și generare de sinergii, cu beneficii pentru toate țările, arată PPC.
Atractivitatea și potențialul de creștere al țării sunt ilustrate de estimările PPC la nivel macroeconomic. Grupul estimează că cererea de energie electrică a României va crește cu 10% până în 2030, ceea ce înseamnă că sunt necesare investiții suplimentare în surse curate de energie, pentru a stimula competitivitatea economiei. PPC se așteaptă ca puterea instalată în centralele de producție de energie electrică din România să crească cu 48% în acest interval, la satisfacerea cererii urmând să contribuie capacități noi de energie verde însumând 6,4 GW.
Ca atare, România este o țară cheie în planurile de dezvoltare ale PPC, ceea ce o face o destinație majoră a proiectelor de investiții planificate.
La nivel de grup, PPC are un portofoliu de proiecte de 18 GW pentru capacități de energie regenerabilă, din care o treime vizează România. Prin urmare, până în 2026, PPC se așteaptă să pună în funcțiune noi centrale de producție de energie verde în România cu capacități de circa 1,3 GW, care se vor adăuga celor existente, de circa 600 MW. Întrucât producția din surse regenerabile la nivelul grupului PPC va proveni din zone cu climă și geografie diversificată, aceasta va crea siguranță și flexibilitate între țări, contribuind la creșterea modelului de reziliență în regiune, mai arată compania.
“Rețelele de distribuție de energie electrică sunt un alt punct esențial pentru următorii trei ani. Pilonii cheie de transformare pentru zona de distribuție vizează modernizarea rețelei pentru creșterea capacității, pentru conectare de noi surse de energie regenerabilă, precum și electrificarea unor activități noi, de ex transportul. Investițiile vizează dezvoltarea de rețele inteligente, automatizate – toate acestea contribuind la creșterea rezilienței rețelelor și, în cele din urmă, la servicii mai bune pentru clienți. Pentru a realiza aceste ambiții, cadrul de reglementare este așteptat să sprijine niveluri mai ridicate ale investițiilor”, mai spune PPC.
“În activitatea de furnizare, obiectivul este de a oferi un serviciu accesibil, inteligent, având componente cu valoare adăugată centrate pe client. Compania estimează că nivelul cotei sale în piața de furnizare va rămâne stabil la 18% până în 2026, în pofida concurenței sporite, în timp ce accentul va fi pus pe creșterea satisfacției clienților și îmbunătățirea activității companiei”, mai arată compania greacă.
Această strategie de dezvoltare urmează să genereze o creștere semnificativă a profitabilității în perioada 2024-2026, nivelul EBITDA fiind estimat să urce de la 1,5 miliarde de euro (luând în calcul o bază pro forma pentru operațiunile din România) în 2023 la aproximativ 2,3 miliarde de euro în 2026, operațiunile din România având o contribuție de aproximativ 20% în această perioadă.Ț
“În concluzie, modelul integrat al PPC este bine poziționat în tranziția energetică, concentrându-se pe misiunea sa principală de a construi rețele, surse regenerabile și active flexibile pentru a-și servi clienții. România va juca un rol esențial în regiune și în planurile de dezvoltare ale grupului”, mai spune PPC.
Amintim că, în ultima parte a lunii octombrie 2023, PPC a anunțat finalizarea tranzacției prin care a achiziționat participațiile deținute de către Grupul Enel în România (distribuție, furnizare, producție de energie din surse regenerabile, servicii avansate), încheind cu succes prima sa extindere majoră pe piața externă. Valoarea tranzacției a fost de 1,24 miliarde de euro.
Ca urmare a finalizării achiziției operațiunilor Enel din România, Grupul PPC ajunge la aproape 9 milioane de clienți, iar capacitatea sa totală instalată de producție de energie din surse regenerabile (energie hidroelectrică, eoliană, fotovoltaică etc.) crește la aproximativ 4,4 GW. Cele două companii de furnizare cumpărate de la Enel au în România circa 3,1 milioane de clienți și și 81 de magazine în toată țara.