Planuri de 40 de milioane de euro pentru produse de ultimă generaţie la Antibiotice Iaşi
Antibiotice Iaşi (ATB) negociază „cu două entităţi internaţionale, în vederea transferării de noi tehnologii de producţie”, pentru care compania va dezvolta „laboratoare de pilotare” şi „noi situri de producţie”, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
ATB îşi propune să investească circa 40 de milioane de euro pentru realizarea planurilor sale de dezvoltare a portofoliului de produse „şi adaptarea la terapeutica modernă”.
„Se urmăreşte abordarea de teme privind produse biosimilare, dar şi dezvoltarea activităţii de bază, prin producerea de noi substanţe active şi antiinfecţioase de ultimă generaţie”, spune Ioan Nani, directorul general al companiei.
În prezent, compania cercetează deja, în laboratoarele proprii, peste 30 de produse, care vor fi înregistrate în următorii doi – trei ani, „cel puţin 10 dintre acestea fiind destinate dezvoltării pieţei internaţionale.
Primul proiect investiţional va fi finalizat în 2016 prin construcţia primei capacităţi de producţie noi şi are o valoare de 10 milioane de euro.
Vor fi investite circa 35 de milioane de euro în capacităţi de producţie (atât cladiri cât şi echipamente), la care se adaugă 4 – 5 milioane de euro pentru retrasarea reţelelor de utilităţi şi a altor spaţii anexe.
AcţionariiAntibiotice Iaşi (ATB) au aprobat distribuţia ca dividende a doar jumătate din profitul net obţinut în 2013, de peste 31,3 milioane de lei. Aproape 11 milioane de lei au fost repartizate la sursele proprii de finanţar, iar restul la diferite rezerve legale.
Banii care lipsesc din bugetul de investiţii vor putea fi obţinuţi fie prin credite, sporind gradul de îndatorare al companiei, fie prin majorarea capitalului social după o emisiune de acţiuni.
Statul are 53% din acţiunile ATB, singurul acţionar semnificativ în afara sa fiind SIF Oltenia cu peste 11,4% din titlurile companiei.
„În măsura în care studiile de fezabilitate vor arăta că există un potenţial important în piaţă, intenţiile de dezvoltare conduc spre investiţii care pot fi uşor amortizate”, mai spune directorul Antibiotice.
Antibiotice analizează posibilitatea construirii unor noi spaţii de producţie pe amplasamentul unor cladiri mai vechi, construite în anii ’56 – ’70, care nu mai corespund nici tehnologic, dar nici constructiv principiilor actuale de bună practică de fabricaţie.
Orizontul de finalizare a acestor strategii de dezvoltare este anul 2020.
Antibiotice Iaşi (ATB) exportă produse farmaceutice finite şi substanţă activă în 60 de state la nivel mondial, prin intermediul a peste 100 de parteneri.
Compania este de doi ani pe piaţa nord americană, unde exporta ampicilină injectabilă, substanţa activă nistatină şi nafcilină injectabilă.
Compania exportă de asemeni în Rusia, care este a treia cea mai mare piaţă externă a ATB, datorită mai ales vânzărilor de supozitoare cu glicerină.
Citeşte şi:
România, lider mondial în vânzarea unui medicament contra micozelor