Planuri pe hârtie pentru compania de stat Casa de Comerț Unirea. Societatea ar trebui să aibă anul acesta venituri din exploatare și nu doar din dobânzi. Se lucrează încă la strategie
Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică, la mai bine de jumătatea acestui an, proiectul de buget pentru Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, compania deținută 100% de stat, prin Ministerul Agriculturii, care ar fi trebui să rezolve una dintre principalele probleme ale micilor producători români- lipsa pieței de desfacere.
Potrivit documentului citat, compania va avea anul acesta predominant venituri din exploatare, deși nu există încă puncte de desfacere funcționale ( magazine, piețe volante, aprozare etc). Mai exact, conform bugetului de venituri și cheltuieli, Casa Unirea ar urma să aibă venituri de aproximativ 3 milioane de lei, din care peste 2 milioane de lei din exploatare și aproximativ 990.000 de lei din dobânzi ( venituri financiare) .
„Vă informăm că se urmărește eficientizarea societății și reducerea pierderilor și se lucrează intens la un program și o strategie proprie de dezvoltare pe analize certe care să aducă plus valoare companiei și imediat ce va fi gata se va face publică această strategie’, a declarat pentru Economica Eliza Constantinescu, Director general delegat SN Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA. Aceasta nu a detaliat planurile cu privire la eventuale inaigurări de magazine Casa Unirea.
Potrivit bugetului, compania și-a bugetat 152.000 de lei pentru investiții.
Principala cheltuială- salariile
La capitolul cheltuieli, acestea ar trebui să se reducă la 36,2% din cheltuielile totale ale lui 2020 ce s-au ridicat la 8,5 milioane de lei. Mai exact, compania a bugetat cheltuieli de 3 milioane de lei, din care 1,9 milioane de lei sunt cheltuieli cu personalul și 1,2 milioane de lei cu bunuri și servicii. La final de an, compania ar rebui să aibă 4 angajați, iar câștigul mediu lunar pe salariat (lei/persoană) determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială a fost bugetat la 7.128 de lei, față de 7.782 de lei anul trecut.
În 2020, cea mai mare cheltuială a companiei, de peste 3,9 milioane de lei, a fost cu personalul , numărul efectiv de salariați existenți la finalul lui 2020 fiind de 21 de persoane.
Compania se confruntă cu o serie de procese cu foștii angajați, mare parte dintre ele fiind câștigate de aceștia din urmă, după cum a scris Economica AICI
Într-un raport al CA se vorbește de concedierea a 17 salariați “ a căror activitate nu se mai plia pe organigrama aprobată și pe nivelul de activitate desfășurat la nivelul societății”. De asemenea, în cursul anului 2020 au demisionat 10 salariați, „demisii care nu au avut un impact asupra activității companiei”
În ceea ce privește conducerea administrativă și executivă a companiei, ocupanții acestor poziții au trecut la finele lui 2020 de pe contracte individuale de muncă pe perioade nedeterminate pe contracte de mandat, pentru a respecta legislația.
Ca efect al reformelor, restructurărilor și reorgaanizării implementate situațiile financiare arată micșorarea câștigului mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială cu 3% față de propunere ( 6.722 lei față de 6.905 lei ) și cu îmbunătățirea productivității muncii cu 17% față de propunere ( 21.320 față de 25.552 lei )”, se mai arată în raportul CA.
În 2020, deși veniturile realizate au fost similare cu cele bugetate pentru 2021, 70% ( 2,1 milioane de lei) din bani au provenit din dobânzi, compania valorificând astfel capitalul social în valoare de 93,1 milioane de lei. Aceasta în contextul în care societatea ar fi trebuit să funcționeze în parmetrii optimi după doi ani de la data înființării (2018). Magazinele – aprozar deschise începând cu 2019 au fost închise însă în 2020, iar bursa de pește Tulcea care ar fi trebuit să asigure exploatarea eficientă a resurselor din Rezervația Biosferei Delta Dunării nu a funcționat de fapt niciodată. Proiectul includea, de asemenea, organizarea unor piețe volante unde micii fermieri să își poată vinde marfa.
Casa Unirea a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri netă de peste 833.600 de lei, cu 10% mai mare decât în 2019, primul cu activitate pentru firmă și o pierdere netă de peste 5,4 milioane de lei, cu 24% sub cea din 2019, arată datele Ministerului de Finanțe consultate de Economica. Compania deținută de Ministerul Agriculturii are astfel pierderi de aproximativ 6,5 ori mai mari decât rulajele, urmare a cheltuielilor prea mari în raport cu veniturile.