Retailerul german Kaufland şi-a propus pentru anul acesta să inaugureze peste şase noi hypermarketuri la nivel naţional şi să finalizeze, până la jumătatea acestui an să finalizeze procesul de remodelare a magazinelor mai vechi, a declarat în cadrul unei conferinţe realizată de Ziarul Financiar Valer Hancaş, Manager Corporate Affairs şi Comunicare, Kaufland România. „În 2016 şi 2015 am avut aproximativ câte şase deschideri pe an. În 2017 vrem să fim mai alerţi din punct de vedere al expansiunii şi să depăşim şase magazine. Fondul de investiţii este de 100 de milioane de euro, ca şi în anii trecuţi, dar ne-am bucura să depăşim această cifră. Banii nu sunt neapărat alocaţi în totalitate pentru expansiune ci şi pentru modernizarea magazinelor mai vechi. Planul este ca până la jumătatea anului să terminăm de modernizat toate magazinele care mai necesită remodelări”, a declarat Hancaş.
Kaufland operează în momentul de faţă 114 magazine, ultima inaugurare având loc la Braşov, în data de opt aprilie. De asemenea, la finele lunii februarie, compania a deschis o unitate la Lugoj, în judeţul Timiş.
În ceea ce proveşte strategia de expansiune ulterioară, oficialul retailerul susţine că aceasta se adaptează la cerinţele pieţei şi a dat exemplul faptul că în a doua jumătate a anului viitor va deschide primul hypermarket într-un spaţiu închiriat, în Festival Shopping Center din Sibiu. „Începând de anul trecut am luat decizia de a intra in formate care nu ne aparţin. Pană acum noi avem doar magazine în spaţiile noastre, dar anul trecut am închiriat un spaţiu ce se va construi într-un mall din Sibiu. Suntem adaptabili, pentru că poaţa dictează astfel de decizii. Vor mai fi branduri care vor dispărea de pe piaţă şi sunt sigur că vor mai exista tranzacţii surprinzătoare sau mai puţin surprinzătoare pe piaţa de retail”. a spus Hancaş întrebat fiind dacă compania pentru care lucrează este interesată de achiziţia unor alţi jucători din piaţă.
În ceea ce priveşte sortimentaţia oferită, managerul Kaufland susţine că retailerul a ajuns la o pondere medie de peste 50% produse româneşti în magazin, iar în timpul sezonului produsele proaspete (legume şi fructe) sunt în proporţie de 80-90% româneşti.
„Noi am susţinut şi vom susţine în continuare produsele româneşti şi există tendinţa ca produsele locale să acapareze o cotă mai mare faţă de cele din import. Dar fiecare client are dreptul să aleagă şi există clienţi care se orientează către produsele internaţionale, de lux. Or, ei trebuie să poată alege, pentru că altfel devenim neperformanţi”, mai explică Hancaş. Potrivit acestuia, consumatorii români aleg magazinul de unde cumpără în funcţie de calitatea produselor oferite, posibilitatea de a găsi uşor marfa dorită în magazin şi proximitatea. „Preţul nu mai este un factor important în alegerea magazinului”, spune managerul Kaufland.
De altfel, din 2015, compania a dezvoltat în parteneriat cu producători locali o cooperativă agricolă, Ţara Mea, iar de anul trecut a investit 150.000 de euro pentru a sprijini 18 producători locali în a-şi obţine certificarea de calitate Global Gap pentru aproximativ 60 de culturi. Acesta le permite producătorilor români să exporte în alte reţele mari de hypermarketuri din Europa. Produsele certificate vor fi prezente în magazinele Kaufland începând cu luna mai.
„În 2015, Kaufland a participat la fondarea Cooperativei Ţara Mea alături de Agrostar şi Ministerul Agriculturii. S-a plecat de la 15 milioane de lei generate de Ţara Mea în 2015, iar în 2016 cifra de afaceri a fost de 12 milioane de euro. Vorbim despre o creştere de la 1,2 milioane de lei pe luna în 2015 la 1 milion de euro pe lună. Vorbim despre aproximativ 350 de furnizori ce fac parte din Cooperativă şi peste 100 de produse, de la legume şi fructe la carne, mezeluri, ouă, lactate sau cereale”, a mai explicat Hancaş.
Totodată, managerul Kaufland susţine că retailerul merge destul de mult pe regionalizare, în sensul că aproximativ 15% dintre produsele dintr-un magazin au specificul regiunii geografice în care se află şi sunt luate de la furnizori din regiune. „Sortimentaţia este în general naţională, dar rămân 15-20% produse regionale. Aceasta pentru că fiecare regiune din ţară are anumite caracteristici, astfel că avem şi produse prezente doar în anumite zone. Aceste produse sunt inscripţionate şi vizibile la raft pentru a fi evidenţiate faţă de produsele prezente la nivel naţional pentru că există un interes sporit al consumatorului pentru produsele din zona sa”, a mai explicat Hancaş.
În ceea ce priveşte mărcile private, oficialul Kaufland susţine că acestea au ajuns la 13% din sortimentaţie şi sunt produse fabricate în România sau importate.