Planurile Ahold Delhaize pentru România. Ce se va întâmpla cu supermarketurile Mega Image

Ahold Delhaize, grupul creat anul acesta şi care operează lanţul de supermarketuri Mega Image din România, a definitivat planul de afaceri pentru următorii trei ani. Sunt vizate inclusiv magazinele din România.
Alina Stanciu - joi, 08 dec. 2016, 10:37
Planurile Ahold Delhaize pentru România. Ce se va întâmpla cu supermarketurile Mega Image

Gigantul Ahold Delhaize creat anul acesta prin fuziunea dintre grupul olandez Royal Ahold şi grupului belgian Delhaize, proprietarul Mega Image, şi-a stabilit priorităţile pentru perioada 2017-2020, măsuri ce vin să completeze eforturile susţinute ale celor două entităţi de a deveni o forţă conjugată. Mare parte dintre acestea vor viza, indirect, şi activităţile operaţionale din România unde compania este prezentă cu peste 500 de supermarketuri şi magazine de proximitate Mega Image şi Gusturi Romneşti, respectiv Shop&Go.

Focus pe online

Având ca target general să fie numărul unu pe piaţa comerţului online cu alimente, Ahold Delhaize şi-a impus ca un nou target să dubleze vânzările online până în 2020, pornind de la cei 2,3 miliarde de euro cât estimează că vor genera din vânzările online anul acesta. Ahold Delhaize confirmă angajamentul  faţă de business-ul online în acord cu cererea tot mai mare a consumatorilor care îşi doresc soluţii online pentru cumpărăturile de alimente, dar şi faţă de ideea de a construi cea mai mare platformă eCommerce în Olanda şi Belgia”, se arată într-un comunicat al companiei.

La nivel internaţional, retailerul este prezent online prin bol.com (Olanda şi Belgia), peapod.com (SUA), delhaize.be (Belgia), hannaford to go (SUA) şi Albert Heijn Online (Olanda), dar şi prin sistemul Marketplace, iar pentru 2017 are ambiţia de a ajunge la vânzări online de 2,5 miliarde de euro (inclusiv prin Marketplace).

Grupul este prezent online inclusiv în România, printr-o colaborare cu eMag, cel mai mare retailer online autohton şi şi-a anunţat deja crearea propriului magazin virtual.

Cum va arăta magazinul lor online-îţi aduc acasă cutii cu ingrediente deja porţionate

Având deja o experienţă vastă pe piaţa alimentară online din SUA sau Belgia şi Olanda, retailerul anunţă, de asemenea, că va implementa aceleaşi modele de business şi acolo unde nu sunt încă atât de puternici pe acest segment. Astfel, compania a stabilit deja cinci piloni importanţi care trebuie respectaţi pentru a putea fi profitabili pe online: un număr mare de produse listate, un număr mare de potenţiali consumatori deserviţi de punctele de livrare, productivitate, stabilirea unor taxe pentru livrare şi venituri din media şi publicitate. 

Mai mult, retailerul ar putea introduce, inclusiv în România, servicii inedite cum ar fi acela de a pregăti alimentele pentru cină. Practric, clienţii comandă online un pachet în care găsesc o reţetă şi ingredientele pentru a putea face acea reţetă deja porţionate.

Aceasta pe lîngă strategia deja cunoscută şi la noi prin care retailerul a transformat magazinele fizice în pick-up point-uri pentru cei care comandă online.

În unele ţări din Europa, Ahold Delhaize este deja lider pe piaţa comerţului online cu produse alimentare şi nu numai, bol.com, cel mai mare retailer online din Olanda, fiind lansat încă din 1999. Acum, magazinul online (care funcţionează ca un Marketplace cum este eMag la noi) deserveşte peste 6 milioane de clienţi din Olanda şi Belgia, include peste 11 milioane de produse din toate categoriile, are 1100 de parteneri şi include peste 800 de pick-up point-uri în magazinele  Albert Heijn.

De asemenea, în Belgia, retailerul a relansat anul acesta Delhaize.be oferind 113 puncte Click & Collect şi livrarea la domiciliu pentru 65% dintre gospodăriile din ţată. 

În România, Mega Image s-a lansat în mediul virtual în 2014, pe Market Place eMag cu peste 7.500 de articole distincte ce acoperă 170 de categorii specifice unui supermarket. Retailerul oferă servicii de livrare prin curier sau ridicare de la magazin în mai multe oraşe ale ţării.

Ce se va întîmpla cu magazinele fizice

Având ca focus să genereze un cash flow de 1,6 miliarde de euro în 2017 şi  500 de milioane de euro net, până în 2019, ca urmare a sinergiilor dintre cele două entităţi care au fuzionat , retailerul anunţă că are acelaşi interes deosebit să „crească cel mai mare lanţ al său, supermarketurile”.  „Vom updata programele locale astfel încât acestea să continue să aibă creşteri ale vânzărilor, să îmbunătăţească preţurile, sortimentaţia şi serviciile”, se arată în comunicatul companiei.

Aceasta va însemna, printre altele, o adaptare la nevoile clienţilor prin preţuri bune la produsele de băcănie, convenienţă (creşterea colţurilor cu produse gata de mâncat, simplificarea modului în care oamenii cumpără), gamă variată de produse proaspete de la furnizori locali, oferte personalizate furnizate cu ajutorul unor soluţii digitale care administrează big data.

„Modelul nostru de business se sprijină pe trei piloni: reduceri de costuri în sprijinul clienţilor (achiziţii la preţuri mici, un mod inteligent de operare, reducerea pierderilor), investiţii în imagine (pentru a fi percepuţi ca un lanţ de magazine pentru toată lumea, cu branduri cunoscute, cu produse proaspete şi sănătoase şi servicii bune); finanţarea creşterii pe canalele cheie: supermarketuri, eCommerce şi formatele mai mici.

Cum vor negocia preţurile

Ca parte a planului de fuziune, Ahold Delhaize va finaliza, până în 2019, şi procesul de aderare la două dintre cele mai importante grupuri de achiziţii din Europa: Coopernic şi AMS. Astfel, în cazul Coopernic, grup ce presupune vânzări cumulate de 133 miliarde de euro, 22.000 de magazine din 22 de ţări (inclusiv România) ale unor retaileri precum Rewe (Penny Market), Leclerc, Coop Italy, Ahold Delhaize a reuşit să finalizeze negocierile cu aproape toţi furnizorii. În cazul AMS însă, s-au stabilit indicatori pentru îmbunătăţirea calităţii și eficienţei de cumpărare, negocierile urmând a fi încheiate ulterior. Prin AMS se pot cumpăra doar produse de băcănie uscate. AMS are vânzări cumulate de 113 miliarde de euro, 15.000 de magazine din 22 de ţări, inclusiv România. Printre membri AMS se numără  Ahold Delhaize, Danske Supermarket, ICA, Jeronimo Martins.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...