Planurile Tarom – Profit din 2015 şi reducerea cu 10% a personalului din 2013

Compania Aeriană TAROM îşi propune intrarea pe profit din anul 2015, când estimează un rezultat pozitiv de 92 milioane lei, precum şi reducerea cu 10% a personalului până la sfârşitul acestui an, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al companiei, Christian Heinzmann.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 12:00
Planurile Tarom - Profit din 2015 şi reducerea cu 10% a personalului din 2013

„Planul de management pe care-l prezentăm astăzi (joi – n.r.) prevede reintrarea pe profit începând cu anul 2015 atunci când profitul va fi de 92 milioane lei, creşterea acestui profit la 173 milioane lei până în 2016, precum şi creşterea numărului de pasageri şi a gradului de încărcare. De asemenea, până la sfârşitul acestui an urmărim reducerea voluntară a personalului, în total circa 2.000 de angajaţi, cu 10%”, a anunţat preşedintele executiv al TAROM cu ocazia prezentării planului de management al companiei, expus de noua conducere privată selectată la sfârşitul anului 2012.

Compania vizează în principal asigurarea sustenabilităţii financiare, după reducerea pierderilor şi intrarea pe profit.

Astfel, în 2013 pierderea se va reduce până la 143 milioane lei, faţă de o pierdere estimată iniţial la 252 milioane lei. În 2014, pierderile companiei vor fi de doar 18 milioane lei, pentru ca din 2015 TAROM să treacă pe profit – 92 milioane lei, iar în 2016 acesta va fi de 173 milioane lei.

În prezent, TAROM are un grad de încărcare de circa 64 -65% în condiţiile în care media europeană este de circa 75%.

Actuala conducere a companiei vizează un grad de ocupare de 75 de procente în 2016 şi un număr de 2,6 milioane pasageri transportaţi anual, comparativ cu 2,3 milioane cât estimează compania că va transporta în 2013.

„Vrem să introducem o nouă strategie de marketing, concomitent cu un nou sistem de rute. De asemenea, vom renegocia unele slot-uri (n.r.-programe de zbor) astfel încât să efectuăm doar zboruri profitabile. Urmează să uniformizăm şi sistemele IT, şi de asemenea să reducem personalul cu 10 procente prin programe de retragere voluntară”, a explicat Christian Heinzmann.

Acesta a precizat că una din cele mai importante măsuri pe care le va lua compania este uniformizarea flotei pentru zborurile internaţionale.

„Vrem să uniformizăm flota pentru zborurile internaţionale, prin închirierea unui singur tip de aeronavă, ceea ce va reduce mult costurile atât de mentenanţă, cât şi de training şi combustibil. Probabil că vor fi două tipuri de aeronavă, de tip jet (n.r. fără elice) pentru cursele internaţionale şi turbo-propeller (n.r. – cu elice) pentru cursele interne ale companiei. În maximum trei luni vom face un caiet de sarcini astfel încât să vedem ce costuri implică acest lucru. Este posibil să avem şi un contract tip barter cu un producător de avioane, prin care acesta să preia actuala flotă, iar noi să închiriem de la el aceste aeronave”, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie TAROM, Dan Pascariu.

Printre măsurile luate de companie pentru eficientizarea activităţii se mai află şi utilizarea Diviziei Tehnice pentru a atrage fonduri externe, renunţarea la operarea directă a curselor charter printr-o divizie independentă a TAROM şi reorganizarea rutelor.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...