Plasma poate salva unii dintre pacienţii care au boala COVID-19. Cine poate dona şi cine poate primi tratamentul cu plasmă – informaţii oficiale

Tratamentul cu plasmă donată de pacienţii vindecaţi de boala produsă de noul coronavirus îi poate salva pe cei internaţi la ATI cu COVID-19. Economica.net vă spune cine este eligibil să doneze plasmă şi care dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 pot primi tratament cu plasmă, conform metodologiei elaborate de Ministerul Sănătăţii, în vigoare de miercuri, 22 aprilie. 
Cristina Şomănescu - joi, 23 apr. 2020, 10:38
Plasma poate salva unii dintre pacienţii care au boala COVID-19. Cine poate dona şi cine poate primi tratamentul cu plasmă - informaţii oficiale

În Monitorul Oficial din 22 aprilie a fost publicată metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donatorii vindecaţi de COVID-19 şi utilizarea ei pentru tratarea pacienţilor critici cu COVID-19 din secţiile ATI. Economica.net vă spune, pe larg, cine poate dona şi cine poate primi tratamentul cu plasma donată de pacienţii vindecaţi de COVID-19.

Cine poate dona plasmă pentru pacienţii critici, diagnosticaţi cu boala COVID-19?

Potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru COVID-19, au fost confirmați prin test RT-PCR pozitiv că au această boală, au fost vindecaţi şi externaţi, în urma RT-PCR negativ.

Donarea de plasmă este voluntară şi neremunerată.

Paşii urmaţi de donatori şi spitale

Centrele de transfuzie sanguină vor contacta potenţialii donatori şi îi vor programa pentru consult, analize şi donare.

  • În acest sens, centrele de transfuzie sanguină vor încheia protocoale de colaborare cu spitalele care tratează pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 pentru a identifica pacienţii vindecaţi de această boală, care sunt potenţiali donatori de plasmă, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal.
  • Concret, spitalele vor furniza centrelor de transfuzie sanguină datele personale şi datele de contact ale pacienţilor eligibili, rezultatele testelor RT-PCR și/sau a testelor serologice, perioada internării şi data externării acestora.

Mai mult, şi pacienţii vindecaţi de COVID-19 pot contacta centrele de transfuzie sanguină dacă vor să doneze plasmă, fără să aştepte să fie contactaţi de centrele de transfuzie.

Când pot dona pacienţii vindecaţi de COVID-19?

Sunt eligibili pentru donare cei care întrunesc toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naționale. De asemenea,

  • donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puțin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
  • intervalul între două donări de plasmă să fie de minimum două săptămâni;

Ce trebuie să mai ştie donatorii

– donatorii vor aduce la centrul de transfuzie biletul de externare din spital și rezultatele testelor RT-PCR şi, opțional, rezultatele testelor serologice pentru detecția anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);

– donatorii vor semna consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție pentru donarea de plasmă prin plasmafereză și/sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană;

După donare urmează testarea componentelor sanguine obținute de la donator. 

Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică protocolul de testare, conform legislației în vigoare şi algoritmului de testare elaborat de către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge și componentelor sanguine.

Dacă donatorul nu are un test serologic efectuat, plasma colectată se va testa pentru anticorpii specifici anti-SARS-CoV-2. Dacă anticorpii anti-SARS-CoV-2 nu pot fi determinați la data donării, se poate păstra un volum mic de plasmă convalescentă donată pentru determinarea titrului anticorpic la o dată ulterioară.

Centrele de transfuzie sanguină vor trimite la Institutul Naţional de Hematologie probele eligibile pentru a fi testate suplimentar astfel:

  • pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV;
  • testarea anticorpilor anti-HLA la donatorii cu antecedente de transfuzie de sânge și donatori de sex feminin care au avut sarcini, dacă acest test nu a putut fi efectuat în etapa de preselecție.

În urma testelor efectuate, Institutul Naţional de Hematologie transmite centrelor de transfuzie sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelate pentru distribuție și administrare experimentală pentru pacienți diagnosticaţi cu COVID-19.
Centrele de transfuzie sanguină vor arhiva în serotecă mostre suplimentare ale plasmei donate pentru studii de referință.

Plasma donată e eligibilă. Ce urmează

Plasma de la donatorul vindecat de COVID-19 va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor din județul respectiv. În cazul în care, la nivelul unui județ, centrul de transfuzie sanguină nu poate acoperi cererea, Institutul Naţional de Hematologie va solicita transferul de la un alt centru.

Plasma ajunge în spitale. Ce se întâmplă aici cu ea

Spitalele vor face o solicitare către Ministerul Sănătății pentru includerea secțiilor sau compartimentelor ATI în rețeaua de administrare monitorizată a plasmei la pacienții critici cu COVID-19. Solicitarea va fi avizată de Comisia de specialitate ATI a Ministerului Sănătății.
Comisia ATI a Ministerului Sănătății va furniza spitalelor protocolul de administrare a plasmei și monitorizare a evoluției pacienților, realizat în colaborare cu Societatea Română de ATI.

Care dintre pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19 vor primi plasma

Plasma se va administra doar pacienților critici, confirmați cu boala COVID-19 (prin metoda RT-PCR), care au cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă, prin semnarea consimțământului informat, şi care întrunesc o serie de criterii, printre care se numără următoarele:

Spitalele care administrează tratament cu plasmă pentru pacienţii cu COVID-19 vor raporta Comisiei ATI a Ministerului Sănătății o serie de informații despre pacienţii care au primit tratament cu plasma donată de la cei vindecaţi de COVID-19, printre care se numără:

  • sexul, vârsta, comorbidități;
  • momentul administrării transfuziei;
  • evoluția clinică și biologică a pacienților;
  • orice reacții adverse grave sau evenimente legate eventual de transfuzie;
  • durata spitalizării – intervalul internare-externare/deces.

Datele referitoare la pacienţii care au primit tratament cu plasmă vor fi centralizate la nivelul Comisiei ATI, care le va înainta Ministerului Sănătății și INHT, în scopul raportării în baza de date a UE.

Notificările reacțiilor adverse severe ale primitorilor de plasmă, raportate de către spitale, se vor face conform legislației în vigoare, către centrele de transfuzie sanguină și Inspecția sanitară de stat. 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...