Plasturii cu nicotină, o pierdere de timp şi de bani în lupta contra fumatului
Testele clinice au arătat că terapia cu înlocuitori de nicotină dublează şansele fumătorilor de a renunţa la acest viciu, dar un nou studiu, realizat pe 800 de subiecţi care au renunţat la fumat între 2001 şi 2006, a relevat faptul că plasturii nu au niciun efect pe termen lung, rata celor care renunţă la fumat şi apoi se reapucă fiind aceeaşi indiferent de metoda folosită.
Cercetătorii arată că testele făcute anterior nu au recreat situaţii din viaţa reală pentru subiecţi. Potrivit Daily Mail, concluzia noului studiu, realizat de Harvard School of Public Health din cadrul Universităţii Massachusetts, este că rata de renunţare la fumat şi de reapucare ulterioară sunt similare indiferent de metoda la care fumătorii apelează pentru a se dezbăra de acest viciu.
Principala concluzie este că persoanele care renunţă la fumat şi se reapucă o fac la intervale aproximativ egale, chiar dacă au folosit sau nu înlocuitori de nicotină. Rezultatele au fost aceleaşi atât la fumători înrăiţi, cât şi la cei de „categoria uşoară”.
Hillel Alpert, din echipa de cercetători, a subliniat că terapia cu plasturi cu nicotină „nu este, pe termen lung, mai eficientă decât încercarea de a renunţa la fumat doar cu voinţă”.
O altă concluzie interesantă a studiului este că plasturii cu nicotină reduc pierderile de memorie la persoanele în vârstă, după ce anterior se stabilise că această substanţă îmbunătăţeşte activitatea cerebrală la cei afectaţi de Alzheimer. Nefumătorii cu probleme cerebrale care au folosit plasturi cu nicotină timp de şase luni au înregistrat o îmbunătăţire cu 46% a capacităţii de memorare.