Utilizarea cardului la comercianţi reprezintă, în 65% din cazurile analizate, cea mai ieftină metodă de plată în călătoriile în afara ţării, aducând economii semnificative comparativ cu schimburile valutare realizate în ţară sau la destinaţie, arată studiul.
Românii care călătoresc în Austria, spre exemplu, pot face economii de 32% dacă plătesc cu cardul de debit, în comparaţie cu conversia la birourile de schimb din aeroportul-destinaţie.
De asemenea, pentru a achiziţiona produse în valoare de 100 euro în Italia, cumpărarea de valută la casele de schimb din ţară ar genera costuri cu 7% mai ridicate comparativ cu plata cu cardul direct la comerciant, iar pentru românii care călătoresc în Marea Britanie, costurile cu achiziţionarea lirelor sterline în aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decât cele generate de tranzacţiile cu cardul la comercianţi.
În topul economiilor se află şi Cehia, unde tranzacţiile cu cardul la comercianţi au costuri cu până la 31,5% mai mici, fiind, de altfel, cea mai ieftină modalitate de plată pentru călătoriile în cele mai populare destinaţii. Schimburile valutare în aeroporturile din străinătate sunt printre cele mai costisitoare, pentru cehii care călătoresc în Austria, spre exemplu, ele fiind cu aproape 27% mai scumpe decât retragerile de pe cardurile de debit de la bancomatele de la destinaţie.
O altă concluzie a studiului este că, în general, conversiile realizate la birourile de schimb din ţară presupun costuri semnificative, cu până la 6% mai mari decât plăţile cu cardul. În plus, această opţiune nu este întotdeauna valabilă, întrucât casele de schimb nu oferă tranzacţii decât cu principalele monede de circulaţie internaţională.
Achiziţionarea de euro sau dolari pentru un schimb valutar ulterior în moneda dorită presupune costuri mai ridicate decât utilizarea cardului, fie ca metoda de plată, fie pentru retragerea de numerar de la ATM-urile de la destinaţie, întrucât cardul realizează în mod automat conversia în orice monedă dorită.
‘Vacanţele înseamnă experienţe frumoase, relaxare şi ocazia de a cunoaşte oameni şi locuri noi. Nimeni nu îşi doreşte să petreacă timpul căutând o casă de schimb sau făcându-şi griji că banii schimbaţi acasă nu sunt suficienţi. Cei care călătoresc vor modalităţi de plată cât mai facile, sigure, dar sunt în continuare atenţi la costuri. Acest studiu arată că plăţile cu cardul direct la comercianţi în călătoriile în afara ţării nu sunt doar o metodă convenabilă, ci pot aduce şi economii’, arată Cosmin Vladimirescu, General Manager, România, MasterCard.
Cercetarea a analizat principalele destinaţii de călătorie pentru şapte ţări din Europa Centrală şi de Est şi Israel, respectiv pentru 28 de rute. Au fost luate în calcul toate costurile plăţii într-o monedă străină, comparând cheltuielile generate de plata cu cardul la comercianţi internaţionali, în raport cu costurile pe care le implică schimburile valutare realizate la case de schimb din ţară/destinaţie sau de la sucursalele băncilor locale, precum şi retragerile de la ATM. Studiul a analizat toate tipurile de costuri şi taxe, precum comisioanele de tranzacţie sau retragere de la ATM, respectiv comisioanele sau ratele de schimb valutar.
MasterCard este o companie de tehnologie în industria Globală de plăţi, care operează cea mai rapidă reţea de procesare a plăţilor din lume în peste 210 ţări şi teritorii.