„Nu vom avea probleme de lichidităţi în sectorul public. Dar vom avea sigur dificultăţi la plata ratelor către FMI, acum, şi către BCE în iulie”, spune ministrul de finanțe al Greciei. Declarația a venit la scurt timp după ce autoritățile de la Atena au anunțat că așteaptă cu nerăbdare să înceapă, dacă se poate imediat, discuţiile cu partenerii de la FMI şi UE pentru acoperirea deficitului de finanţare, informeaza RFI Romania.
După plata unor dobânzi de circa 2 miliarde de euro către deţinători privaţi de obligaţiuni şi creditori instituţionali, în această lună, Grecia trebuie să ramburseze Fondului Monetar un împrumut în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de euro, cu scadenţa în martie. Mai târziu, statul elen trebuie să achite dobânzi de 800 de milioane de euro în aprilie şi circa 7,5 miliarde de euro în iulie şi august, pentru obligaţiuni deţinute de BCE care devin scadente, precum şi pentru alte dobânzi.
În acest timp, analiștii agenției Reuters atrag atenția că statele din Balcani rămân extrem de vulnerabile la ameninţarea unui colaps financiar al Atenei, din cauza legăturilor comerciale şi bancare solide cu Grecia. Deşi Grecia pare să-şi fi asigurat extinderea asistenţei financiare, încă persistă pericolul unei eventuale ieşiri din zona euro, existând riscul ca băncile elene, afectate de ieşirile masive din depozite, să fie forţate să oprească brusc finanţarea acordată subsidiarelor externe. Aceste subsidiare sunt concentrate în statele din Balcani – România, Bulgaria, Albania, Macedonia şi Serbia, amintește Reuters.
Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro în ultimele zile, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, au declarat pentru Reuters surse bancare. Temerile privind ieşirea Greciei din zona euro şi introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital au sporit în ultimele zile.
Primele patru mari bănci greceşti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank şi Eurobank, sunt prezente şi pe piaţa din România.