‘Se poate, pentru a avea un grad de cuprindere mai mare în asigurare, printre multele mijloace prin care putem asigura acest lucru pot fi şi situaţiile în care Direcţiile de impozite şi taxe locale, atunci când încasează taxele pentru maşinile respective, să solicite şi prezenţa poliţei RCA. Eu sunt de acord cu această propunere. Să vedem cum poate fi implementată’, a spus Vorniceanu, în cadrul unei dezbateri la Comisia pentru transporturi a Camerei Deputaţilor pe tema poliţelor RCA.
El a adăugat că ASF lucrează la elaborarea unui proiect de lege a asigurărilor în România pe care îl va promova cu ajutorul Parlamentului, în care vor fi prevăzute sancţiuni pentru companiile de asigurări care stabilesc preţuri exagerate sau prohibitive.
Vorniceanu a precizat că ASF, în momentul în care a fost sesizată că tarifele RCA la transportatori au crescut substanţial, a declanşat un control pe modelul de calcul actuarial la companiile de asigurări, verificările fiind în curs de finalizare.
‘Deja ASF a luat o serie de măsuri, la solicitarea transportatorilor, pentru a debloca o astfel de situaţie şi pentru a crea condiţii companiilor de asigurări să diminueze tarifele. Printre aceste măsuri vă pot spune faptul că discount-urile care erau limitate la 10% au dispărut din normele RCA, de asemenea am solicitat ca prima, creşterile de tarife la RCA să nu depăşească şi să fie în corelaţie cu creşterea ratei daunalităţii, deci o creştere proporţională şi rezonabilă. Am aprobat eliminarea barierelor restrictive privind RCA pe teritoriul României, respectiv am eliminat din norma 23 obligativitatea ca companiile de asigurări să aibă o structură în fiecare judeţ. Aceasta presupune un cost destul de ridicat pentru companii, dar în felul acesta am dat dreptul altor companii să opereze pe teritoriul României, putând crea un mediu concurenţial mai bun. Această propunere este în dezbatere publică şi cred că va fi aprobată în câteva zile’, a menţionat Vorniceanu.