‘Modulul de la APIA a funcţionat nişte ani foarte bine şi noi reuşeam să plătim sumele până în martie, de data aceasta pentru că nu s-a pregătit la timp tot procesul (…) vor începe plăţile după 8 aprilie. Anul trecut, în loc să depunem cererile de la 1 martie, le-am depus de la jumătatea lui aprilie. Eu, de când am venit, am scurtat cât am putut. S-a lucrat zi şi noapte. Perioada pe care iniţial dezvoltatorul mi-a dat-o a fost 27 aprilie, dar am găsit o soluţie să o mai scurtez cu 20 de zile’, a explicat Irimescu.
Acesta a precizat că ‘situaţia era alta’ în cazul în care fermierii ar fi fost informaţi din timp că nu vor primi avansul pe suprafaţă de la 15 octombrie, dar vor primi de la 1 decembrie plăţile integrale.
‘Mi-a venit ieri de la Comisie efectuarea plăţilor directe în Germania, 5 miliarde (euro n.r.), în România 5 milioane în decembrie şi 255 de milioane de euro avans în noiembrie. De ce? Germania a decis să nu plătească avans. Noi am făcut dublă muncă. Am făcut odată un modul pentru plăţile în avans, a fost o muncă disperată de o lună de zile şi acum am reluat procesul pentru plăţile finale. Dacă ar fi fost o decizie foarte bine justificată care să-i explice fermierului din timp, nu la sfârşitul lunii noiembrie: stimaţi fermieri uite nu vă dăm plăţi în avans, dar vă dăm de la 1 decembrie plăţile integrale, situaţia era alta’, a explicat şeful MADR.
Potrivit datelor APIA, până la termenul limită, 30 noiembrie, peste 602.000 de fermieri care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) – Campania 2015 au primit 255,4 milioane de euro drept avans pentru o suprafaţă de 5,75 milioane de hectare.
Cuantumul pentru plata SAPS – Campania 2015 este de 77,42 euro/ha, iar plata în avans poate fi acordată în procent de până la 70% din valoarea totală a plăţilor directe. România a acordat un avans de aproximativ 53 euro/ha.