Subvenţiile pe suprafaţă, în risc să fie iar amânate. Cauza: declarările eronate de terenuri descoperite la teledetecţie

Controalele prin teledetecţie efectuate de Agenţia de Plăţi de care depind subvenţiile pe suprafaţă pe care le vor primi fermierii anul acesta au scos la iveală multe neconcordanţe între declaraţiile agricultorilor şi constatările companiei Gauss SRL care face teledetecţia. Subvenţia pe suprafaţă ar putea fi plătită mai târziu faţă de anii anteriori, adică abia la începutul verii.
Alina Stanciu - mar, 19 ian. 2016, 22:04
Subvenţiile pe suprafaţă, în risc să fie iar amânate. Cauza: declarările eronate de terenuri descoperite la teledetecţie

Îngrijoraţi de numărul mare de neconformităţi care au apărut în urma controalelor prin teledetecţie (se bazează pe captarea radiaţiilor electromagnetice emise de lumina dată de soare şi căldura emanată de pământ) efectuate de Agenţia de Plăţi anul trecut, şefii APIA locale au solicitat centrului reinterpretarea datelor puse la dispoziţie de compania Gauss din Timişoara, cea care a câştigat contractul pentru teledetecţie.

Este vorba despre câteva coduri de neconformitate care trebuie reinterpretate. Surse apropiate situaţiei au explicat pentru ECONOMICA.NET că această situaţie este destul de gravă şi riscă să ducă la întârzieri la plata subvenţiei pe suprafaţă, ce se plăteşte anul acesta în contul campaniei agricole din 2015. „Situaţia este similară cu cea din 2008, atunci când APIA de abia începuse să facă plăţi către fermieri. În general plăteam subvenţia cel târziu la începutul termenului de depunere a dosarelor pentru campania anului următor. Acum, în aceeaşi perioadă vom fi nevoiţi să preluăm şi cererile pe 2016 şi să facem şi autorizaţiile la plată pentru 2015”, au declarat sursele noastre. Potrivit acestora, fermierii ar fi trebuit să fie înştiinţaţi de faptul că vor primii banii, cel mai probabil, spre finalul perioadei legale, ce se termină la 30 iunie. 

„Deocamdată nu am început întâlnirile cu fermierii pentru a clarifica situaţia parcelelor. Am solicitat o nouă interpretare pe anumite coduri de neconformitate. În felul acesta, numărul neconformităţilor ar fi mai redus”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Emil Scurtu, director executiv APIA Bistriţa.

„Este nevoie de o nouă interpretare a datelor pentru a nu exclude fermierii de la plată”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Florian Pavel, director executiv APIA Bihoir.  

În campania agricolă 2015, fermierii beneficiază de o plată unică pe suprafaţă în valoare de 77,42 de euro pe hectar. Din această sumă, APIA a acordat, până la 2 decembrie 2015, cu întârziere,  un avans de 53 de euro pe hectar (în total peste 255,4 milioane de euro) unui număr de peste 602.100 de fermieri. Restul urmează a fi plătit până la data de 30 iunie 2016. În anii anterior, plăţile pentru tranşa a doua din SAPS începeau prin aprilie-martie.

Plata avansului pe suprafață a fost acordată cu întârziere din cauza unor disfuncționalități ale sistemul informatic care controlează distribuția subvențiilor, angajații APIA fiind nevoiți să prelucreze manual o parte din cererile depuse de fermieri.

Ce spune Centrul

Conducerea APIA centrală susţine însă că nu va fi vorba despre o reinterpretare a datelor, ci de faptul că Gauss va oferi informaţii suplimentare pentru ca lucrurile să fie mai simple. „Există probleme cu destul de mulţi fermieri şi cu parcelele pe care le declară. La noi există mereu această problemă. Interpretarea s-a făcut deja, dar am solicitat Gauss date suplimentare pentru a fi folosite în follow up (etapă în care se face clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate în urma controlului prin teledetecţie – n.red)”, a declarat pentru ECONOMICA.NET directorul APIA, Nicolae Horumbă. Potrivit acestuia, raportul de control al Gauss nu a fost încă introdus în Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS) care asigură administrarea şi controlul cererilor de plată ale fermierilor, astfel că APIA va avea date exacte despre situaţia fermierilor care au declarat mai mult teren peste  o lună. „În maximum o o lună vom avea raportul”, a mai spus oficialul APIA care s-a declarat „destul de mulţimit” de activitatea Gauss.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat săptămâna trecută, pentru Agerpres, că plăţile ar putea începe pe 27 aprilie 2016. „În urma analizei pe care am avut-o cu Agenția de Plăți și cu furnizorul de soft pentru modulul de plăți într-o primă fază, analizând toate cerințele care trebuie îndeplinite, a fost avansată data de 27 aprilie 2016. Ulterior, discutând pe o procedură pe care ne-a impus-o Curtea de Conturi în ceea ce privește elaborarea contractului și stabilirea exactă a detaliilor pentru realizarea modulului respectiv, am ajuns la a câștiga o lună. Sper ca în martie, cel târziu, să începem plățile’, a explicat ministrul Agriculturii.

APIA foloseşte teledetecţia în controale încă din 2008.

 42.000 de fermieri la control

Controlul prin teledetecţie este o metodă modernă prin care APIA verifică dacă fermierii au declarat corect sau nu suprafeţele de teren pe care le cultivă şi pentru care solicită subvenţii pe suprafaţă. Controlul se face pe un eşantion stabilit prin analiza de risc sau prin selecţie aleatoare, iar în cadrul lui parcelele declarate de către fermieri în cererile de plată sunt verificate pe baza imaginilor satelitare. Controlul se efectuează pe baza imaginilor multispectrale de înaltă şi foarte înaltă rezoluţie pe care s-au interpretat stadiul de vegetaţie al culturilor, limitele de culturi sau parcelele şi tipurile de culturi, imaginile fiind preluate în etape diferite, în lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august. Ulterior, compania care realizează teledetecţia, în cazul acesta Gauss SRL, trebuie să fotointerpreteze datele, proces ce presupune identificarea și digitalizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA –online. Practic, se determină suprafaţa fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri.

Din datele furnizate APIA pentru ECONOMICA.NET, în campania de control prin teledetecție, pentru anul 2015, au existat 28 site-uri (zone de control) pe întreg teritoriul României, fiecare site acoperind o suprafață de 840 kmp. Astfel, pentru cei 23.520 kmp acoperiți de imagini satelitare, au fost controlați un număr de 41.892 fermieri selectați la controlul prin teledetecție cu o suprafață solicitată la plată de 319.677 ha. Agenţia susţine însă că procedura nu a fost finalizată. „Precizăm că rezultatele controlului, așa cum au fost primite de la prestatorul care execută controlul prin teledetecție, nu sunt cele finale, deoarece, la această dată, se desfășoară acțiunea de întâlnire și clarificare cu fermierii pentru parcelele cu neconformități și pentru care fermierii aduc clarificări. După finalizarea acțiunilor de clarificare cu fermierii, ca parte componentă a activității de  controlul prin teledetecție, conform fluxului de autorizare, se vor efectua controalele administrative în urma cărora se vor genera rezultatele finale”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii APIA.

Pot rămâne fără subvenţii

Conform procedurilor, în cazul fermelor în care, în urma controlului prin teledetecţiei, s-a constatat cel puţin o parcelă mai mică decât cea declarată, angajaţii APIA realizează o acţiunea de “follow-up”. Astfel, fermierul trebuie să completeze un raport şi să clarifice, pe baza documentelor doveditoare ale utilizării suprafeţelor declarate, situaţia exactă. Practic, are loc o  clarificare cu fermierul a neconformităților identificate de prestatorul care execută controlul prin teledetecţie. Clarificările se pot soluționa fie la sediul APIA, prin instrumentarea rezultatelor în controlul administrativ, fie în cazuri excepționale, pe teren, prin realizarea controlului clasic, pentru parcelele care nu pot fi clarificate administrativ. 

Înștiințarea fermierilor asupra neconformităților constatate la controlul prin teledetecție se face de centrele județene/locale APIA printr-o solicitare de clarificare (Notificare) prin care fermierul este invitat la CL/CJ pentru acțiunea de follow-up (de urmărire a rezultatelor controlului).

Situaţia este similară şi în cazul în care, în urma controalelor administrative sau a controalelor în teren, se constată că fermierul are o altă cultură decât cea declarată.

Într-un final, în cazul în care, în urma tuturor controalelor, se constată identificarea eronată a amplasamentului parcelelor agricole declarate de fermieri sau a unor părţi din aceste parcele, cât și existența suprafețelor neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri, nu se acordă plăţi pentru aceste suprafeţe. Sunt aplicate reduceri ale sprijinului acordat, care pot merge, în unele cazuri prevăzute de sistemul de sancţiuni, până la excluderea de la plată.

 

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...