Platforma GovITHub are în portofoliu aproximativ 70 de proiecte ce vor fi implementate în perioada următoare

Economica.net
23 11. 2016
121_37563600

‘Soluţiile pe care se concentrează GovITHub sunt punctuale, cum ar fi o aplicaţie care oferă remindere când trebuie să-ţi vaccinezi copilul sau o aplicaţie care vă permite să vă plătiţi facturile la ANAF, online. Sunt multe proiecte de care o să auziţi în perioada următoare, pentru că sunt aproape finalizate. Se lucrează acum la o aplicaţie pentru Registrul întreprinderilor sociale, la o platformă digitală pentru petiţii, la platforma naţională de gestionare a fondurilor europene MySMIS, la aplicaţia Cazier Auto prin care orice cetăţean poate afla cât mai multe despre maşina second hand pe care vreo să o cumpere. De asemenea, se lucrează la aplicaţia Radar, care va prezenta grafic informaţii la nivel administrativ-teritorial, dar şi la aplicaţia denumită Spaţiul Privat Virtual Mobil, prin care vom putea să ne plătim facturile direct de pe telefon, şi la aplicaţia consultare.gov.ro. Acestea sunt doar câteva dintre aplicaţiile la care se lucrează şi vorbim aici despre aproximativ 60-70 de proiecte prioritare, pe care dorim să le implementăm în cele 6 luni din prima ediţie a programului GovITHub. Pentru derularea acestor proiecte, lucrăm foarte bine cu ministerele. Proiectele sunt un mix între cele venite din partea cetăţenilor şi a voluntarilor care s-au înscris şi cele venite din partea oamenilor din administraţie care s-au lovit de aceste bube’, a spus Oprea.

Acesta a subliniat, totodată, că, în prezent, în cadrul programului guvernamental lucrează cu normă întreagă 20 de bursieri, iar aproximativ 1.500 de persoane şi-au exprimat intenţia la debutul iniţiativei de face parte din echipă.

‘La debutul programului GovITHub a existat un call (apel – n.r.) în care am primit aproximativ 1.500 de înscrieri, persoane care voiau să devină fie bursieri, fie voluntari. În prezent, în cadrul proiectului lucrează cu normă întreagă un număr de 20 de bursieri. Odată cu înscrierea în program, doritorii aveau opţiunea de a recomanda un proiect sau mai multe, pe care să putem să le gândim pentru implementare’, a mai spus sursa citată.

GovITHub, lansat pe 4 august, este unul din proiectele prin care Executivul încurajează inovaţia provenită din zona antreprenorială şi cooperarea pentru a depăşi barierele birocratice şi pentru a implementa proiecte digitale în serviciul cetăţenilor.

Potrivit Guvernului, în prezent, 10 proiecte sunt dezvoltate în regim intensiv, bursierii şi voluntarii lucrând alături de reprezentanţi ai instituţiilor publice unde vor fi implementate soluţiile IT iar alte 20 de proiecte sunt în fază de dezvoltare.

Comunitatea GovITHub este formată din cei 20 de bursieri, peste 300 de voluntari şi peste 1.000 de susţinători.