Platformă online gratuită la dispoziția profesorilor, pentru formarea continuă

Fundația Vodafone România și Fundația Didactica lansează platforma www.scoalaprofesorilor.ro, o soluție digitală gratuită pentru managementul formării cadrelor didactice.
Lidia Neagu - mar, 26 oct. 2021, 12:14
Platformă online gratuită la dispoziția profesorilor, pentru formarea continuă

Proiectul este mentorat și finanțat de Fundația Vodafone România cu un buget de 264.300 de lei prin programul „Connecting for Good” și a fost dezvoltat de Fundația Didactica, cu sprijinul Code for Romania, în cadrul programului Civic Labs.

www.scoalaprofesorilor.ro cuprinde secțiuni distincte pentru cadrele didactice, furnizorii de cursuri de formare și managerii instituțiilor de învățământ. Prin utilizarea platformei, cadrele didactice își pot ține evidența cursurilor la care au participat, își pot urmări parcursul profesional și pot stabili aspectele pe care le au de îmbunătățit prin formarea continuă. 

În România, doar 0.9% dintre adulții cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani participă la cursuri de  dezvoltare și învățare continuă conform Education and Training Monitor* (*Sursa, p. 5), pe când, la nivel european, ponderea lor este de 11%. Deși formarea continuă este, teoretic, obligatorie, cadrele didactice  se confruntă cu diverse dificultăți: nu au acces facil la toată oferta de cursuri disponibile pe piață și, în multe cazuri, nu beneficiază de un parcurs profesional definit. În același timp, neparticiparea cadrelor didactice la cursuri de formare profesională este unul dintre factorii care contribuie la scăderea constantă a calității actului educațional.

Platforma are o interfață prietenoasă și este simplu de utilizat. Pentru a o accesa, cadrul didactic trebuie să își creeze un cont, putând apoi selecta cursurile pe care dorește să le urmeze în anul școlar respectiv. Cursurile sunt grupate pe domenii și pot fi accesate gratuit sau contra cost. În cazul în care profesorul optează pentru un curs cu plată, poate solicita școlii la care este afiliat decontarea lui. După finalizarea cursului, școala este informată în acest sens, ceea ce le oferă  managerilor de instituții posibilitatea de a ține o evidență a cursurilor urmate de profesori și posibilitatea de a le propune cursuri suplimentare. De asemenea, urmărind preferințele profesorilor, furnizorii pot încărca cele mai bune oferte de cursuri conform cerințelor acestora.

Platforma le oferă cadrelor didactice, managerilor și formatorilor și un spațiu de dialog pentru eficientizarea parcursului profesional și îmbunătățirea calității actului didactic. Pentru profesori, principalul beneficiu îl constituie posibilitatea de a crea și urmări un plan de învățare, pe baza unor obiective de dezvoltare a carierei stabilite la nivelul fiecărui semestru. La rândul lor, școlile își pot gestiona mai eficient bugetul de dezvoltare a cadrelor didactice, pot observa mai ușor nevoile profesorilor, dar și dezvoltarea lor profesională pe care o pot gestiona, de asemenea, mai facil. Furnizorii înregistrați în platformă, pot observa cu ușurință, în baza rapoartelor generate, nevoile de dezvoltare ale cadrelor didactice din sistemul public și privat, fapt ce duce la o mai bună planificare și gestionare a ofertei de cursuri. 

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

Fundația Didactica este promotorul a două proiecte majore: Școala Primară Româno-Finlandeză Sibiu (înființată în 2016) și Finnish Teacher Training Centre (lansat în 2018). Activitățile principale desfășurate vizează 3 categorii de beneficiarii: elevii școlii, părinți și profesori. Inspirați de abordarea finlandeză în educație și pornind de la curriculum-ul românesc, angajăm în activitățile de predare metodologia finlandeză, recunoscută pentru obținerea celor mai bune rezultate din Europa în plan educațional. Misiunea noastră este să dezvoltăm minți creative și curioase, pregătite pentru viață, și să facilităm accesul la educație transformațională pentru profesori.  

Code for Romania este a doua cea mai mare comunitate de tehnologie civică din lume, cu aproximativ 2000 de voluntari de pe 12 fusuri orare. Până în prezent, organizația a prototipat deja 115 soluții digitale care să rezolve probleme ale societății românești, dintre care 21 sunt acum live.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia este pregătită pentru „al doilea război rece” cu SUA – oficial rus
Rusia trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu SUA şi a trimis avertismente în mod repetat Washingtonului cu privire la criza din relaţiile dintre cele două state, a declarat......
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” din Pitești
Construcții Erbașu va construi stadioanele „Gheorghe Hagi” din Constanța și „Nicolae Dobrin” ...
Compania Construcții Erbașu a anunțat semnarea contractelor de proiectare și execuție pentru 𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 ...
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Acum avem prea mult: România exportă mai mult de un sfert din producția națională de gaze, azi
Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor, Transgaz, de la miezul zilei arată că, azi, România exportă ...
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO a deschis în Prahova al șaptelea centru de numărare și sortare a ambalajelor cu garanție
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis al șaptelea centru regional de numărare și sortare ...