Plăţi mai mari în avans, pentru fermierii din UE, în cadrul Politicii Agricole Comune
Dacă statele membre vor face uz de această posibilitate, fermierii vor putea primi, începând cu 16 octombrie, până la 70% din plăţile directe în avans, comparativ cu 50% în prezent. În mod similar, plăţile în avans pentru intervenţiile bazate pe suprafaţă şi pentru cele bazate pe animale din cadrul dezvoltării rurale pot fi majorate pentru a ajunge până la 85%, în loc de 75% în mod obişnuit, scrie Agerpres.
Potrivit Comisiei Europene, fermierii din UE continuă să se confrunte cu probleme de lichiditate, în special din cauza fenomenelor meteorologice extreme care le-au afectat randamentele în ultimii ani, a ratelor ridicate ale dobânzilor pe pieţele financiare europene şi a preţurilor ridicate ale factorilor de producţie şi ale produselor de bază agricole.
„O serie de state membre au solicitat această autorizaţie pentru a răspunde acestor provocări, în conformitate cu unul dintre obiectivele fundamentale ale PAC de a le oferi o plasă de siguranţă economică fermierilor din UE. Comisia a luat măsuri rapide pentru a le oferi acest sprijin atât de necesar fermierilor din UE, asigurând, în acelaşi timp, un cadru de securitate juridică pentru statele membre”, se precizează în comunicatul executivului comunitar.
Pe lângă unele măsuri care au adus mai multă flexibilitate fermierilor şi administraţiilor naţionale la începutul acestui an, Comisia a distribuit o parte din rezerva pentru agricultură fermierilor din anumite state membre care s-au confruntat cu dificultăţi semnificative din cauza condiţiilor meteorologice excepţionale.