Plăţile în numerar, factor favorizant al economiei gri – PwC România

Plăţile în numerar reprezintă un factor favorizant al economiei gri, nivelul acesteia în PIB-ul României ridicându-se la 28,4%, a afirmat, joi, Bogdan Belciu, partener la PwC România.
Economica.net - joi, 11 dec. 2014, 10:49
Plăţile în numerar, factor favorizant al economiei gri - PwC România

‘Plăţile în numerar favorizează economia gri, întrucât sunt imposibil de urmărit în ceea ce priveşte raportarea achiziţiilor şi vânzărilor efectuate, precum şi remunerarea forţei de muncă. Ponderea numerarului în circulaţie rămâne semnificativă în România, în ultimii cinci ani ea depăşind 60% din PIB, ceea ce înseamnă de şase ori mai mult decât nivelul înregistrat în ţările din zona euro, în timp ce ponderea plăţilor cu cardul este de doar 4,4% din PIB, adică de peste trei ori mai mică decât media Uniunii Europene şi de peste patru ori mai mică faţă de media ţărilor din vestul Europei’, a spus Bogdan Belciu.

PwC a prezentat, joi, studiul privind ‘Impactul plăţilor electronice în economie’, precum şi zece măsuri economice ce pot conduce la creşterea veniturilor bugetare reducând economia gri.

Raportul, elaborat în perioada septembrie – noiembrie 2014, analizează experienţa altor state care au implementat măsuri de limitare a plăţilor în numerar corelate cu iniţiative de dezvoltare şi extindere a infrastructurii necesare plăţilor electronice.

Printre propunerile găsite de PwC se află reducerea plafonului de casă, încurajarea plăţilor electronice prin facilităţi fiscale, acordarea ajutoarelor sociale prin carduri preplătite, organizarea de loterii fiscale, raportarea tranzacţiilor încasate cu cardul, facilitarea încasărilor bugetare precum şi limitarea plăţii în numerar a drepturilor salariale.

Măsurile prezentate vin în contextul în care în România există unul dintre cele mai reduse grade de colectare a taxelor ca pondere în PIB, 29% pentru anul 2012 comparativ cu 49% în Danemarca sau 47% în Franţa. În ceea ce priveşte gradul de colectare a TVA, România este pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene, cu doar 56%, în 2012, din suma potenţială, în comparaţie cu 95% în Olanda şi Finlanda.

‘Iniţiativele de stimulare a plăţilor electronice favorizează fiscalizarea economiei gri şi conduc la creşterea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor, respectiv a veniturilor încasate la bugetul consolidat de stat, ceea ce ar permite autorităţilor să realizeze o reducere a fiscalităţii pe termen lung’, a spus Daniel Anghel, partener la PwC România.

Te-ar mai putea interesa și
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Care a fost motivul „divorțului” dintre Austria şi Gazprom, o relaţie veche de peste 50 de ani – Reuters
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la începutul acestei luni a fost decizia grupului austriac de a pune sub......
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" ...
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...