Comisia Europeană nu a decis suspendarea programului aflat din august în procedură de presuspendare, ceea ce înseamnă că „direcţia este bună”, iar plăţile ar putea fi reluate „undeva în cursul lunii decembrie”, în funcţie însă de constatările unei noi misiuni de audit care va veni de la Bruxelles „undeva în noiembrie”, a afirmat ministrul, marţi seara, la DIGI 24.
De asemenea, Orban a arătat că de luni, 8 octombrie, au început plăţile interne, de la bugetul de stat, către beneficiarii POSDRU, fiind disponibilizată o sumă totală de 209 milioane de lei. „Sperăm ca suma respectivă să crească în perioada viitoare la undeva peste 400 de milioane de lei (…) Ceea ce va permite acoperirea cererilor de rambursare care au fost procesate până în luna iunie şi care sunt în curs de procesare în prezent. Asta cumva va mai da un pic de respiro beneficiarilor de pe acest program”, a afirmat Orban.
Pe de altă parte, el a ţinut să avertizeze că modalitatea de gestionare a POSDRU se va schimba şi nu se va mai continua ca în trecut. „Regulile jocului se schimbă pe acest program. S-a ajuns la situaţia în care am fost şi suntem în prezent din cauză că au fost foarte multe probleme, că nu s-au respectat reglementările comunitare, cerinţele UE. Nu vom mai putea continua aşa cum a fost gestionat programul până în prezent. Cine îşi închipuie că va mai continua aşa programul, se înşeală foarte serios”, a declarat Orban.
El a subliniat că în trecut în programul POSDRU au fost foarte multe probleme, inclusiv prin flexibilizarea până la inefienţă absolută a sistemului de management şi control, lipsa verificărilor la faţa locului, lipsa procedurilor de licitaţii pentru beneficiarii privaţi.
„S-a dovedit o flexibilitate aş spune chiar suspectă în ceea ce priveşte acceptarea unor proiecte pentru a fi finanţate. Din partea autorităţilor, adică Autoritatea de Management şi organismele intermediare. E vorba de câteva ministere”, a arătat el.
Totodată, Orban a subliniat că nu vor mai fi acceptate salarii în proiectele POSDRU care să depăşească 10-15% din ponderea grantului, deşi până acum s-au praticat salarii lunare de sute de milioane de lei, care acopereau şi până la 90% din finanţarea pe proiect.
„S-au acceptat salarii foarte mari cu managementul proiectelor, în mod normal ponderea acestor salarii nu poate să fie mai mare de 10-15% şi sunt nenumărate proiecte unde ponderea a atins 80%, chiar 90%. De acum înainte şi avertizez foarte clar, această pondere nu va putea depăşi 10-15%. Altfel, dacă se fac cheltuieli suplimentare, acestea nu vor putea fi eligibile, deci nu vor putea fi returnate către beneficiari”, a spus Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a mai amintit că procentul de 25% corecţie financiară definitivă stabilit de Comisia Europeană pentru POSDRU, şi acceptat de partea română, nu se va aplica orizontal tuturor beneficiarilor.
În urmă cu o lună, Orban preciza că procentul de 25% corecţie financiară preventivă stabilit de Comisia Europeană pentru rambursările efectuate pe POSDRU ar corespunde unei cifre de peste 75 de milioane de euro, banii putând fi însă realocaţi României pe alte programe şi axe de absorbţie.