Plaza Centers a anunțat că a depus o cerere de arbitraj la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor Investiționale, instituție din cadrul Băncii Mondiale, care își are sediul central în Washington. Compania cere daune compensatorii pentru pierderile înregistrate cu întârzierea proiectului Casa Radio, care urma să fie construit în parteneriat public-privat cu statul român.
Suma cerută de Plaza Centers este de 262 de milioane de euro.
Anunțul vine după ce la începutul acestui an, Plaza Centers a anunțat că și-a angajat avocați de la Londra pentru a-i reprezenta interesele în parteneriatul eșuat cu statul român.
În vara lui 2019, AFI Europe, proprietarul celui mai mare centru comercial din România, a semnat pre-contractul de vânzare-cumpărare a proiectului Casa Radio. Plaza Centers urma să vândă către AFI participația de 75% din proiectul Casa Radio.
Cei doi dezvoltatori au convenit în toamna anului trecut să prelungească cu încă un an termenul până la care va fi realizată tranzacția pentru 75% din proiectul Casa Radio, potrivit unui anunț al Plaza Centers. Este a doua extindere a termenului, după ce în noiembrie anul trecut a fost stabilită data de 31 decembrie 2021. AFI Europe a plătit un avans de 200.000 de euro, iar Plaza Centers va returna banii dacă intră într-un litigiu sau pierde drepturile din Parteneriatul Public Privat (PPP) cu Statul român pentru proiectul Casa Radio.
În vara lui 2019, AFI Europe, proprietarul celui mai mare centru comercial din România, a semnat pre-contractul de vânzare-cumpărare a proiectului Casa Radio. Prețul anunțat a fost de 60 de milioane de euro pentru participația de 75% a Plaza Centers în proiectul Casa Radio.
Un vechi proiect al lui Ceauşescu urma să prindă contur în era capitalismului, după semnarea unui partenerat public-privat, în 2006. Terenul şi clădirea Casa Radio de pe cheiul Dâmboviţei au fost concesionate de statul român pe o perioadă de 49 de ani către Plaza Centers.
Plaza Centers se angajase să construiască o clădire de 11.000 de mp pentru Statul român, ca parte din PPP. Dezvoltatorul a investit bani în lucrărie de demolare, de fundație și de design până în 2010. Construcția a întârziat pe fondul crizei economice, dar și din cauza lipsei de progres în renegocierea PPP cu Statul român.
Datorită diferențelor substanțiale între Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) și stipulările din PPP, dar și schimbărilor în legislația Uniunii Europene cu privire la considerentele de mediu ale cladirilor utilizate de instituțiile publice, au determinat Plaza Centers să renegocieze parteneriatul: calendarul, structura, reperele dar și adaptarea dezvoltării la noile cerințe ale Uniunii. Dar, spune compania, în ciuda multor notificări trimise, niciun progress nu a fost făcut, potrivit datelor din raportul financiar pe anul 2020.