Victorie de etapă pentru Plaza Centers, care cere daune de 385 de milioane de euro statului român pentru proiectul Casa Radio

Dezvoltatorul israelian Plaza Centers, care are un parteneriat public-privat cu Statul român, a obținut o victorie de etapă în procesul de arbitraj. Compania cere daune de sute de milioane de euro României.
Andrada Ghira - mar, 13 iun. 2023, 22:21
Victorie de etapă pentru Plaza Centers, care cere daune de 385 de milioane de euro statului român pentru proiectul Casa Radio

Parteneriatul public-privat pentru dezvoltarea proiectului Casa Radio din București a fost o bombă cu ceas în cei 20 de ani care au curs de la semnarea lui. Dezvoltatorul israelian Plaza Centers, care vrea să-și vândă participația de 75% din proiect, a apelat anul trecut la Centrul internațional de soluționare a litigiilor de investiții (ICSID) și vrea daune de 385 de milioane de euro, potrivit unui memorandum privind strategia statului în acest conflict, adoptat săptămâna trecută de Guvern.

România a depus o cerere de bifurcare prin intermediul căreia a solicitat Tribunalului arbitral să constate că nu are jurisdicţie asupra prezentei dispute. În privinţa acestei cereri, Tribunalul arbitral se va pronunţa în data de 8 iunie şi indiferent de decizia luată de acesta, litigiul va continua cel puţin până în anul 2024″, se arată în memorandumul citat.

Plaza Centers a depus pe 18 mai la ICSID obiecțiile împotriva cerinței României de a bifurca procedura arbitrală, adică separarea în faze diferite  privind competența și fondul.

Plaza Centers a anunțat recent că această cerere a României a fost respinsă, iar arbitrarea nu va fi bifurcată. Bifurcarea procedurilor arbitrare sunt acceptate atunci când tribunalul care se ocupă de caz crede că măsura poate duce la o soluționare eficientă și mai puțin costisitoare a litigiului.

Avocații statului român trebuie să-și depună apărarea împotriva pretențiilor companiei în august anul acesta.

Ce va face România mai departe

Guvernul a aprobat săptămâna trecută un memorandum prin care s-a aprobat decizia de reziliere a Contractului PPP cu Plaza Centers prin introducerea unei acțiuni arbitrale la Curtea de Arbitraj Internațional de la Londra și a mandatat Compania Națională de Investiții (CNI) pentru reprezentarea Statului Român în procedura arbitrală privind rezilierea contractului.

Curtea de Arbitraj de la Londra este competentă să tranșeze această dispută contractuală şi urmează să stabilească cine este culpabil pentru neexecutarea contractului PPP. Aceste chestiuni, arată avocații consultați de România, vor fi esențiale pentru sprijinirea poziției României şi în arbitrajul ICSID.

Ce prevedea parteneriatul Plaza Centers cu statul român

Plaza Centers se angajase să ridice un proiect imobiliar gigant pe  terenul de circa 92.000 de mp care cuprind și clădirea cunoscută drept Casa Radio. Acest tereren urma să fie exploatat timp de 49 de ani de către dezvoltator. În plus, pe un teren de 5.000 de mp urma să fie construită o clădire de birouri de 11.000 de mp care trebuia restituită statului după finalizare.

Pe restul terenului, Plaza urma să construiască cu banii ei clădirile imobiliare, iar după 49 de ani, acestea ar fi intra în posesia statului român.

Dar, criza din 2008 și-a arătat colții și în cazul proiectelor Plaza Centers din România. Deși avea planuri mari pentru construcția de malluri în mai multe orașe de la noi, criza l-a prins pe dezvoltator în fază incipientă cu ridicarea mallului din Miercurea-Ciuc. În 2013, compania își ceruse insolvența pentru a se proteja de creditori și a vândut rând pe rând terenurile pentru proiectele de mall.

În 2019, compania a semnat un acord pentru vânzarea participației în proiect către AFI Europe, acord condiționat de anumite aspecte legale și care a fost deja prelungit.

Plaza Centers reclamă statul român că nu a susținut proiectul Casei Radio, că nu a vrut să negocieze restructurarea parteneriatului și că nu s-au implicat în obținerea documentațiilor necesare pentru autorizare, lucru care a întâziat proiectul cu cinci ani.

„România a ignorat proiectul și a adoptat măsuri de transfer al responsabilității pentru proiect și a rolului autorității publice către MFP, care a declarat în repetate rânduri că nu are personalul necesar sau capacitatea de a gestiona proiectul. Conduita ministerelor din România arată, de asemenea, că niciuna dintre acestea nu a vrut să aibă nimic de-a face cu proiectul”, se mai arată în memorandumul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...