Cotidianul Le Monde dedică un dosar de două pagini acestui subiect, pe care îl pune sub semnul unui citat semnificativ. „Există un cuvânt care descrie ceea ce se întâmplă în materie de finanţare politică, iar acest cuvânt este: obscen”. Fraza îi aparţine lui Fred Wertheimer, preşedintele unei asociaţii de vigilenţă democratică, „Democracy 21”. Şi tot el mai afirmă că decizia Curţii Supreme de a permite un mod de finanţare în absenţa oricărei transparenţe va duce la corupţie, dar poate şi la unele reforme, scrie RFI Romania.
În 2008, alegerile prezidenţiale şi parlamentare au costat în Statele Unite frumoasa sumă de cinci miliarde trei sute de milioane de dolari. Actualele alegeri vor ajunge însă la o cifră record, situată între 6 şi 8 miliarde de dolari.
Noua legislaţie riscă să-l afecteze în primul rând pe candidatul democraţilor la prezidenţiale, Barack Obama, deşi în luna februarie acesta afişa un buget de peste 84 de milioane de dolari destinaţi campaniei sale. Va reuşi el să facă faţă însă unei mobilizări financiare şi mai mari din partea viitorului său contracandidat republican? Pentru că în tabăra acestora, în ciuda faptului că se află abia în faza primarelor, banii curg torenţial. Mitt Romney, de exemplu, a cheltuit în luna februarie peste 12 milioane de dolari pe fond de campanie, iar donatorii nu lipsesc în Statele Unite, unde pot de fapt să ofere sume de bani nelimitate.
Un magnat al hotelurilor şi al cazinourilor de la Las Vegas, a cărui avere este evaluată la 21 de miliarde de dolari, l-a finanţat până acum cu 15 milioane de dolari pe Newt Gingrich.
Concluzia analiştilor este că grupurile de interese îşi vor pune o amprentă puternică pe primarele republicane şi pe scrutinul prezidenţial din Statele Unite. Ceea ce se numea altădată democraţie a devenit de fapt o competiţie liberă, dar opacă şi suspectă între marii finanţatori, pentru a-şi impune candidaţii favoriţi.