Plumb către constructori: Dacă se constată întârzieri din vina dvs, reziliem contractele

Economica.net
14 02. 2019
rovana_plumb_84134900

Potrivit unui comunicat comun al celor două ministere de resort, principalele probleme semnalate de antreprenori se referă la mecanismele birocratice care împiedică realizarea cu celeritate a lucrărilor contractate. În acest sens, ei au precizat că cel mai des întâlnite cauze ale întârzierilor sunt: perioadele de timp lungi pentru emiterea autorizaţiilor de construire, lipsa culoarelor de expropriere la începerea lucrărilor (şi litigiile ce apar în legătură cu exproprierile în timpul realizării lucrărilor), precum şi situaţiile generate de întârzierile înregistrate la decontarea lucrărilor realizate.

„Autostrăzile cred că sunt printre cele mai discutate subiecte de către români. Şi, din păcate, nu într-un sens pozitiv. De aceea, cred că dialogul cu dumneavoastră, cei care construiţi infrastructura ţării, este soluţia de a grăbi lucrurile, de a găsi împreună răspunsuri la problemele pe care le întâmpinaţi. Ca să avem un dialog constructiv şi eficient, vă cer ca în cazul oricărei soluţii pe care o găsim împreună, aşa cum noi – Ministerul Transporturilor şi companiile din subordinea noastră – ne vom îndeplini partea noastră, aşa şi dumneavoastră să vă să onoraţi partea ce vă revine. Totodată, nu vă ascund că, dacă se constată întârzieri din vina dumneavoastră, nu vom ezita să reziliem contractele şi să activăm toate căile legale pentru recuperarea prejudiciului. Avem bani să dezvoltăm infrastructura, avem bani pentru autostrăzi, dar vrem lucrări de calitate. Cu cât construiţi mai mult şi mai repede cu atât vom avea şi un grad de absorbţie al fondurilor europene mai mare”, le-a transmis constructorilor Rovana Plumb.

Şeful de la Transporturi a precizat că a cerut înfiinţarea de comandamente permanente pentru monitorizarea proiectelor care contribuie la realizarea celor 180 de kilometri estimaţi că se vor da în folosinţă în 2019. Din aceste comandamente vor face parte: un reprezentant al Ministerul Transporturilor din partea direcţiei ce se ocupă de fondurile europene, un reprezentant al Autorităţii de Management – Programul Operaţional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi un reprezentant al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Aceste persoane vor fi detaşate în teren. Nu vreau să mai găsim scuze, nici noi, decidenţii, nici constructorii, proiectanţii sau alţi factori implicaţi în proiect”, a avertizat Plumb.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a precizat că, dacă în alţi ani bugetul Ministerului Transporturilor a avut de suferit, anul acesta în proiectul de buget a fost stabilită o creştere semnificativă a fondurilor destinate MT.

‘Anul 2019 este anul investiţiilor. Avem bani, dar nu avem o infrastructură aşa cum ne-o dorim. De aceea vă invităm să ne fiţi parteneri în construcţia de autostrăzi. Astfel câştigă şi românii, câştigă şi firmele dumneavoastră. Când a fost elaborat programul de guvernare, în domeniul transporturilor, unul dintre obiective a fost dezvoltarea infrastructurii şi susţinerea firmelor de construcţii. Prin sumele alocate de la bugetul de stat şi fondurile europene, prin măsurile de stimulare a firmelor din acest domeniu am îndeplinit toate elementele necesare care ţin de acest guvern. Dacă dumneavoastră, în activitatea de zi cu zi, vă veţi confrunta cu o situaţie care să întârzie execuţia contractelor, am rugămintea să nu ezitaţi să ne comunicaţi, iar dacă acea problemă ţine de competenţa noastră, vom găsi o soluţie rapidă şi legală”, i-a îndemnat Teodorovici pe constructori.

În finalul discuţiilor, ministrul interimar al Transporturilor a propus celor prezenţi ca aceste întâlniri să aibă un caracter periodic.

La întâlnirea de lucru au mai participat secretarul de stat în MT Dragoş Titea, directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, şi conducerea direcţiilor de specialitate din cadrul MT şi MFE.

Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, a declarat la dezbaterile din comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului asupra proiectului de buget al MT pentru 2019, că anul acesta vor putea fi daţi în trafic 180 de kilometri de autostradă.

„Pentru anul 2019, vom putea să dăm în trafic în ceea ce priveşte autostrăzile 180 de kilometri. Până în momentul de faţă în România avem 807 kilometri de autostradă în trafic. Deci, pentru 2019 am prognozat următoarele autostrăzi care pot fi finalizate ca şi tronsoane: Lugoj-Deva, loturile 3 şi 4 – 43 de km, o secţiune de încă 4