Plumb: este prima oară când Moldova este prioritizată din punct de vedere al obiectivelor investiţionale

Este prima oară când Moldova este prioritizată din punct de vedere al obiectivelor investiţionale ca sursă de finanţare, iar Ministerul Transporturilor are prinsă în buget alocarea necesară pentru actualizarea studiilor de fezabilitate pentru porţiunea Târgu Mureş - Târgu Neamţ, respectiv 9 milioane lei pe credite de angajament şi 37 de milioane de lei pe credite bugetare, a declarat, marţi, ministrul interimar al Ministerului Transporturilor, Rovana Plumb, la dezbaterea proiectului de buget pe 2019 din şedinţa comisiilor reunite pentru buget-finanţe.
Economica.net - mar, 12 feb. 2019, 18:09
Plumb: este prima oară când Moldova este prioritizată din punct de vedere al obiectivelor investiţionale

„Autostrada care leagă Transilvania de Moldova este una dintre autostrăzile cele mai importante la care Guvernul şi noi românii ţinem. Ea se face ca şi finanţare, ca şi modalitate, ca şi instrumente legale, prin parteneriat public privat şi prin finanţare de la bugetul de stat, inclusiv fonduri europene. Ministerul Transporturilor are prinsă în buget alocarea necesară pentru actualizarea studiilor de fezabilitate pentru porţiunea Târgu Mureş – Tărgu Neamţ. Aceasta este o primă plecare, sigur că în ceea ce priveşte celelalte tronsoane, conform noului amendament care există în Legea bugetului, şi e o nouă viziune cu care venim, există posibilitatea ca pe parcursul exerciţiului financiar să introducem obiective noi investiţionale, exact cum am făcut până acum la fonduri europene cu acel formular F1, care reprezintă avizul de intenţie de finanţare pe fonduri europene, şi se putea introduce în buget pe parcursul exerciţiului financiar. Acelaşi lucru se întâmplă şi pentru proiectele care sunt finanţate de la bugetul de stat. Avem 9 milioane pe credite de angajament şi 37 de milioane pe credite bugetare tocmai pentru a putea face această actualizare. Ne uităm în ansamblu la tot ce înseamnă această autostradă atât de importantă, dar prioritate în momentul acesta s-a dat în ceea ce priveşte bugetarea pe acest tronson Târgu Mureş – Târgu Neamţ”, a explicat Rovana Plumb.

În altă ordine de idei, ea a precizat că acordul de mediu pentru Autostrada Sibiu-Piteşti a fost obţinut şi semnat în decembrie 2018.

„Acordul de mediu pentru Sibiu – Piteşti a fost obţinut în decembrie 2018 respectând toate prevederile legale, criteriile europene, dar şi prevederile europene în ceea ce priveşte elaborarea unui astfel de acord de mediu finalmente semnat pe 28 decembrie şi probabil că de aceea este culpa noastră că nu am comunicat faptul că s-a obţinut acest acord de mediu”, a menţionat Plumb.

Răspunzând la întrebările parlamentarilor, ministrul a menţionat punctual Centura Sud a municipiului Iaşi, care a fost prinsă în buget pe credite de angajament şi pe credite bugetare de 5 milioane de lei.

„Va fi scoasă la licitaţie în 10 zile, partea de proiectare şi execuţie. Într-adevăr, creditele de angajament sunt de 152 de milioane de lei şi creditele bugetare de 5,2 milioane de lei. În privinţa judeţului Constanţa, m-am preocupat ca ministru al Fondurilor Europene în aşa fel încât Centura Constanţa să fie gata, noi îi spunem variantă ocolitoare, iar DN 39 – Agigea – 23 August încep studiile de fezabilitate anul acesta pe varianta Techirghiol şi are prinsă în buget un credit de angajament de 10,7 milioane de lei”, a subliniat ea.

Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte Varianta Ocolitoare Târgu Jiu, există finanţare în buget, contractul de execuţie a fost reziliat şi se va relansa licitaţia „undeva la începutul lunii mai anul acesta”, iar pentru DN 67B Scoarţa – Piteşti există în buget un credit angajament de peste 397 milioane de lei, în baza căruia se pot scoate la licitaţie lucrările de reparaţie.

„Avem o alocare bugetară realistă printr-un management corespunzător la nivelul tuturor companiilor. În parteneriat cu cei care de fapt construiesc aceste drumuri, între administraţie şi constructori am încredere că România va beneficia de aceste autostrăzi, de infrastructură rutieră, infrastructură feroviară pentru că, da, ele sunt două componente, alături de cele navale şi aeriene, care contribuie definitoriu la creşterea competitivităţii României, dar mai ales la nevoia cetăţeanului de a putea merge în siguranţă, fără a pierde timp pe drumurile din România, drumuri care vor asigura, fie că sunt autostrăzi, drumuri, expres, drumuri judeţene, conectivitatea cu tot ceea ce înseamnă infrastructură europeană. Cea mai mare parte din bugetul alocat pe investiţii este prioritizat pe sursă de finanţare nerambursabilă din actualul exerciţiu financiar 2014-2020”, a adăugat Rovana Plumb.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...