Plumb: Fondurile europene intrate în România depăşesc 46 de miliarde de euro. Din actuala programare sunt 10 miliarde de euro
‘Fondurile europene intrate până în prezent în România, atât fondurile de preaderare, cât mai ales fondurile postaderare, începând cu anul 2007 şi până în prezent, practic au intrat în ţară 46 de miliarde de euro, din care numai în perioada actuală de programare au intrat aproape 10 miliarde de euro. Aceşti bani sunt încasaţi de România, bani pe care i-am primit de la UE. Mă refer la toate fondurile europene, care înseamnă atât coeziune, cât şi investiţiile în agricultură, inclusiv plăţile directe cu care suntem la zi, după cum bine ştiţi de la domnul ministru Daea, plăţi directe de la fermieri. Toate aceste sume înseamnă aproape 10 miliarde de euro intrate în România’, a precizat Plumb, la Antena 3.
În ceea ce priveşte rata contractării fondurilor europene, ministrul a precizat că sunt mii de proiecte în evaluare, iar valoarea contractată se ridică la peste 11 miliarde de euro.
‘Numai pentru actuala perioadă de programare, pe tot ce înseamnă coeziune, adică investiţii în vederea reducerii decalajelor dintre regiunile mai puţin şi mai mult dezvoltate, înseamnă 28 de miliarde de euro. Din aceşti 28 miliarde de euro, în momentul de faţă avem o contractare de 11,163 miliarde de euro, adică am ajuns la 40%, luând în considerare faptul că în ianuarie 2017, când guvernul PSD-ALDE a intrat să gestioneze fondurile europene, rata de contractare era de 5% şi acum am ajuns la 40%’, a spus Rovana Plumb.
Întrebată câte din aceste fonduri contractate vor deveni realitate, ministrul a răspuns: ‘Toate, până în anul 2023’.
‘Dacă există pe anumite linii de finanţare posibilitatea ca să supra-contractăm, am creat dispozitivul legal prin OUG astfel încât să putem ajunge la supra-contractare şi să putem să avem în implementare proiecte cu finanţare integrală din actualul cadru financiar multianual. Sunt convinsă că până la sfârşitul anului, printr-un management care presupune şi sancţiuni la nivelul celor care nu înţeleg că aceşti bani europeni sunt pentru România, putem să contractăm toată suma care a fost alocată pe politica de coeziune, cel puţin la nivelul MFE. Vom lua măsuri şi în acest sens, pentru că există anumiţi funcţionari care nu înţeleg că aceşti bani trebuie să intre în economia României. (…) După cum bine ştiţi, ne-am asumat prin programul de guvernare ca până în anul 2020, pe toate fondurile alocate României, care sunt de 42,3 miliarde de euro, să intre 30 de miliarde de euro. Asta înseamnă şi zona de agricultură, inclusiv plăţile directe. În ceea ce ne priveşte pe noi, derulate prin Ministerul Fondurilor Europene, asta înseamnă 16 miliarde de euro’, a adăugat Plumb.