Plumb: Mobilitatea lucrătorilor în UE reprezintă o oportunitate pentru statele membre
‘Mobilitatea lucrătorilor în Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate pentru statele membre, implicit pentru România şi Germania, iar cooperarea între acestea poate duce la identificarea unor soluţii viabile la provocările care pot să apară pe pieţele muncii din aceste state’, a arătat Rovana Plumb, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii remis, marţi, AGERPRES.
Aceasta a adăugat, însă, că, dincolo de integrarea reuşită a cetăţenilor români pe piaţa muncii din Germania, există probleme în ceea ce priveşte mobilitatea cetăţenilor sau lucrătorilor români spre Germania iar în acest context trebuie acordată o importanţă mai mare protecţiei acestora şi combaterii muncii fără forme legale.
Ministrul Muncii a salutat, în context, iniţiativa cancelarului german, Angela Merkel, de a introduce salariul minim în Germania, pe care a apreciat-o drept o garanţie a faptului că lucrătorii români care ajung pe teritoriul statului german, în căutarea unui loc de muncă, nu vor fi exploataţi.
Discuţiile dintre cele două părţi au vizat şi cetăţenii români de etnie romă iar oficialul român a arătat că îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestora şi incluziunea lor socială se pot realiza doar printr-o abordare integrată, într-un cadru mai larg, european, bazată pe soluţii comune şi pe coordonarea iniţiativelor şi măsurilor din domeniile educaţiei, ocupării, locuirii şi sănătăţii, atât la nivel central, cât şi local, la nivel de comunitate.
‘Ştiu că este un proces de lungă durată, dar, în timp, rezultatele vor fi semnificativ vizibile. De altfel, incluziunea socială a romilor nu reprezintă o provocare nouă, determinarea în identificarea soluţiilor fiind demonstrată de o gamă largă de măsuri adoptate de MMFPSPV (Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – n.r.). În cadrul Strategiei de Incluziune a Cetăţenilor Români aparţinând minorităţii romilor pentru perioada 2012-2020 s-au obţinut deja rezultate în domeniul ocupării. În prezent, documentul este în curs de revizuire şi completare, în contextul pregătirii programării bugetare a FSE pentru perioada 2014-2020’, a arătat ministrul Muncii.
Aceasta a recomandat delegaţiei din Germania ca, în cazul în care există idei de proiecte concrete, să se ia în calcul şi potenţialul economiei sociale din România. Acesta poate fi valorificat prin sprijinirea persoanelor din grupurile vulnerabile pentru înfiinţarea de entităţi de economie socială, precum şi prin formarea abilităţilor de antreprenoriat social.
‘Susţinem ideea dezvoltării de proiecte (pilot) de dezvoltare comunitară cu măsuri integrate din domeniile educaţiei, ocupării, locuirii şi sănătăţii şi eventual din domeniul agriculturii, în zonele rurale cu potenţial. De asemenea, organizarea unor stagii de practică sau ucenicie la locul de muncă, care să se desfăşoare fie la nivel naţional, fie în Germania, cu condiţia revenirii şi intrării pe piaţa muncii din România a beneficiarilor, ori organizarea unor târguri sau pieţe de desfacere în Germania, pentru meşteşugarii romi, sunt alte idei de proiect’, a precizat Rovana Plumb.
Pe de altă parte, ministrul Muncii a prezentat delegaţiei germane acţiunile MMFPSPV derulate în anul 2014 pentru identificarea, cu prioritate, a soluţiilor care vor duce la diminuarea nivelului ridicat al şomajului în rândul tinerilor şi la îmbunătăţirea situaţiei socio-profesionale a acestora.
Oficialul român a vorbit despre implementarea mai multor proiecte, printre care Planul de implementare a Garanţiei pentru Tineret 2014 – 2015, Strategia Naţională privind Ocuparea Forţei de Muncă 2014-2020 şi planul de acţiuni aferent acesteia, alături de o serie de legi referitoare la sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu precădere în rândul elevilor, studenţilor şi absolvenţilor de învăţământ superior.
‘Ministerul român al Muncii poate colabora cu ministerul omolog şi cu alte autorităţi cu competenţe din Germania pentru identificarea de soluţii care să ducă la o mai bună inserţie a muncitorilor români pe piaţa muncii din Germania, precum şi la informarea cetăţenilor români care doresc să muncească acolo, în scopul prevenirii exploatării şi a abuzurilor’, a mai spus Rovana Plumb.
Potrivit informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul Federal de Interne german, la data de 31 martie 2014, în Germania erau înregistraţi 287.238 cetăţeni cu paşaport românesc.
La întâlnirea de marţi de la sediul MMFPSPV, secretarul de stat în Ministerul Federal al Muncii şi Problemelor Sociale din Germania, Jörg Asmussen, a fost însoţit de Hans Werner Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti şi de Holger Winkler şi Wolfgang Husemann, directori în cadrul ministerului german al Muncii.