Ministerul, aflat în delegaţia premierului Victor Ponta în SUA, a precizat că a solicitat în prealabil companiei Chevron măsuri suplimentare de protecţie, respectiv o evaluare de impact de mediu, inclusiv pentru etapa de explorare.
„După ce s-a finalizat evaluarea de impact de mediu, s-a procedat la emiterea acordului de mediu pentru explorare. Emiterea acordului de mediu pentru explorare înseamnã permisiunea pentru companie de a instala forajul, iar pe de altă parte obligaţia Ministerului Mediului, prin Garda Naţionalã de Mediu şi Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, de a monitoriza în permanenţă modul în care se face explorarea”, a spus Plumb.
Referitor la operaţiunea de exploatare, ministrul a precizat că aceasta nu se va face decât în baza unui nou acord de mediu.
„În momentul în care se va face exploatare, peste 4 sau 5 ani, în momentul acela vorbim de o nouă procedură prin care acordul de mediu se va da pe baza evaluării de impact de mediu pentru exploatare”, a spus Ministrul Mediului.
Premierul Victor Ponta se află în vizită oficială la Washington, cu mai mulţi miniştri.
După discuţia cu premierul, compania americană a transmis agenţiei MEDIAFAX o declaraţie în care arată că Guvernul român şi Chevron vor consolida „fundaţia” pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a României şi a oportunităţilor de dezvoltare prin explorarea gazelor, oferind comunităţilor un dialog bazat pe date ştiinţifice.