Plumb: Pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, România are alocate 150 de milioane euro pentru 3 spitale regionale

Economica.net
02 04. 2019
rovana_plumb_84134900

„România are, pe exerciţiul financiar 2014 – 2020, sume alocate din fonduri europene pentru sănătate, după cum urmează: 150 de milioane de euro – pentru cele trei spitale regionale – Iaşi, Craiova şi Cluj -, 346 de milioane de euro pentru tot ceea ce înseamnă analize medicale, tratamente precoce şi instruirea cadrelor medicale şi 365 de milioane de euro – investiţii privind extinderea şi modernizarea atât a unităţilor de primiri urgenţe, cât şi a ambulatoriilor de pe lângă spitalele de urgenţă judeţene şi nu numai. În momentul de faţă, 150 de milioane de euro alocate pentru cele trei spitale regionale acoperă doar documentaţia tehnică, pentru că suma totală necesară a finaliza aceste trei spitale regionale, conform devizelor estimative propuse de Banca Europeană de Investiţii, este de 1,2 miliarde de euro”, a precizat Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului, pe partea de asistenţă medicală, tratamente precoce şi instruire pentru cadrele medicale sunt în implementare toate cele 346 de milioane de euro şi mai este nevoie, pentru proiectele depuse, de încă 100 de milioane de euro, iar în investiţiile pentru extinderea şi modernizarea unităţilor de primiri urgenţe şi ambulatorii, în afară de cele 365 de milioane de euro care sunt în implementare, mai sunt proiecte până la un total de 630 de milioane de euro.

În conferinţa de presă, Rovana Plumb a anunţat că, marţi, Comisia Europeană a semnat patru proiecte majore ale României, în valoare totală de 2,3 miliarde de euro.

„România a lucrat pentru aceste patru contracte semnate astăzi, care înseamnă patru proiecte majore, care au fost transmise Comisiei Europene în anul 2018. Cele patru proiecte înseamnă pentru români investiţii în ce priveşte fluidizarea transportului urban, pentru că mă refer atât la Centura Sud, cât şi la linia de metrou M2, care leagă Berceni de Pipera, şi, de asemenea, protecţia şi reabilitarea zonei costiere, care înseamnă lărgirea suprafeţei de plaje a României cu încă 266 de hectare. Practic este faza a doua, în prima fază suprafaţa plajelor s-a mărit cu 66 de hectare. Al patrulea proiect este cel legat de serviciile de utilitate publică privind alimentarea cu apă potabilă şi sistemul de canalizare în judeţul Timiş”, a menţionat ministrul Fondurilor Europene.