„Încă de când această problematică de gestionare a plajelor a intrat în dezbatere publică m-am gândit că şi România poate să-şi dezvolte serviciile turistice de pe litoral în beneficiul mediului. Am luat legătura cu ai mei colegi din Italia şi Spania. Atât în Spania, cât şi în Italia, plajele sunt în administrarea autorităţilor locale”, a declarat Rovana Plumb.
Singurele excepţii de la această regulă sunt, potrivit Rovanei Plumb, plajele care sunt fie declarate situri Natura 2000, fie sunt exploatate agricol, situaţii în care ele sunt gestionate de ministerele de resort.
„Viziunea mea e că plajele din România trebue trecute în administrarea autorităţilor locale, ţinând cont de Sinergia Mării Negre, de strategia Dunării, deci aceasta este viziunea mea care coincide cu cea europeană. Am cerut colegilor din Italia să-mi transmită modelul lor de legislaţie pe această temă, legislaţie pe care, în perioada imediat următoare, o s-o supunem dezbaterii publice şi să avem şi noi o legislaţie modernă şi performantă în acest domeniu”, a declarat Rovana Plumb, luni, cu ocazia audierii ei în comisiile de specialitate din Parlament.
În prezent, plajele sunt administrate de Direcţia de Ape Dobrogea-Litoral, o subsidiară locală a Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
Propunerea Rovanei Plumb pentru portofoliul Mediului a fost avizată, luni, de parlamentarii din comisiile de specialitate reunite, cu 40 de voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi şase abţineri, aceasta mulţumindu-le pentru încredere şi promiţându-le o bună colaborare.