Plumb: România a atras 25,6% din totalul alocării din fonduri europene, în perioada actuală de programare

România a atras, în perioada actuală de programare, fonduri europene în valoare de 11 miliarde de euro, adică 25,6% din totalul alocării de 43 de miliarde de euro, a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - joi, 01 nov. 2018, 10:42
Plumb: România a atras 25,6% din totalul alocării din fonduri europene, în perioada actuală de programare

„Vreau să trec de la o abordare mai pesimistă la o gândire optimistă. Gândirea optimistă aduce bunăstare. Ministerul Fondurilor Europene funcţionează ca o bancă, pentru să susţine financiar programele pe care România le are la dispoziţie. Absorbţia fondurilor europene gestionate de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării a început din anul 2017. Din ianuarie 2017, când am preluat guvernarea, am lucrat la sistemul informatic, care este unul dintre cele mai performante şi este lăudat de Comisia Europeană. De când a aderat la Uniunea Europeană, România a avut un beneficiu net de 32,1 miliarde de euro, pentru că este o ţară net beneficiară. Am contribuit la Uniunea Europeană cu 16,5 miliarde de euro şi am primit 48,7 miliarde de euro, deci un avem un beneficiu net de 32,1 miliarde de euro, care a însemnat dezvoltare şi bunăstare. În perioada actuală de programare, România beneficiază per total de 43 de miliarde de euro, din care au intrat în ţară 11 miliarde de euro, adică 25,6% din total alocare. Din aceşti 11 miliarde de euro care au intrat în România, 6,3 miliarde de euro reprezintă fonduri europene, structurale şi de investiţii, din care fonduri gestionate de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării sunt trei miliarde de euro şi alte 3,3 miliarde de euro aduse prin programele pe care le gestionează Ministerul Agriculturii”, a explicat Plumb.

Potrivit ministrului, pe fonduri europene structurale şi de investiţii, România se află la 20,3% faţă de o medie de 22% în UE.

„Faţă de Uniunea Europeană, suntem la un procent pe fonduri europene structurale şi de investiţii de 20,3% faţă de o medie de 22%, înaintea multor ţări a căror experienţă în implementarea politicilor este de peste 40 de ani. Sigur că, începând cu ianuarie 2007, la finalul acestui exerciţiu financiar, am învăţat o serie de lucruri. Anul trecut am ajuns la concluzia că avem nevoie de o simplificare a procedurilor până la nivelul cerinţelor regulamentelor europene care, şi din punct de vedere procedural, necesită verificare din partea instituţiilor de control de auditare, prin autoritatea de audit naţională şi europeană, care urmăreşte o anumită pistă de audit. Când vorbim despre cifre, vorbim de lucruri foarte abstracte, dar în spatele cărora regăsim dezvoltare, creştere economică, investiţii inclusiv în capitalul uman. Avem o alocare pentru fondurile gestionate de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării prin programe pe care le cunoaşteţi – Capital uman, Competitivitate, Infrastructură mare, Capacitate administrativă, Asistenţă tehnică – de 28,3 miliarde de euro, din care 22,5 miliarde de euro bani europeni curaţi. Până în momentul de faţă, cu motoarele turate la maxim, am lansat linii de finanţare pentru politici publice în valoare de 25 de miliarde de euro, din care am contractat 15 miliarde de euro pe toate domeniile de activitate, pe toate sectoarele, astfel încât să avem posibilitatea certă ca, până în anul 2020, să absorbim cel puţin 90% din alocarea totală de 28 miliarde de euro”, a spus Rovana Plumb.

Datele prezentate de oficialul MFE arată că, pe sectorul IMM, prin proiectele derulate cu fonduri europene au fost create, până în prezent, 20.000 de locuri de muncă, iar 12.000 de IMM-uri sunt sprijinite.

„Pentru tot ceea ce înseamnă mediul de afaceri, pentru sectorul IMM care reprezintă coloana vertebrală a economiei noastre, am deschis linii de finanţare pentru a crea oportunităţi de dezvoltare, prin care s-au creat 20.000 de locuri de muncă şi 12.000 de IMM-uri sunt sprijinite. Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Capital Uman sunt programele care au contribuit la dezvoltarea acestui sector. Am lansat 53 de apeluri cu un buget de 5,3 miliarde de euro şi mai sunt deschise apeluri de 757 de milioane de euro. Pe segmentul IMM avem proiecte de 4,4 miliarde de euro. Am contractat 2,7 miliarde de euro pentru 3.182 de beneficiari şi s-au făcut plăţi de 480 de milioane de euro. Între rata de contractare, de 2,7 miliarde de euro, există o mică diferenţă şi vom analiza care este motivul pentru care există plăţi doar de 500 de milioane de euro”, a subliniat ministrul.

Rovana Plumb a menţionat, totodată, că, pe zona de energie, există apeluri de 1,9 miliarde de euro şi proiecte depuse de 2,4 miliarde de euro, în timp ce valoarea contractelor semnate se ridică la 765 de milioane de euro.

„Pe infrastructură, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, alocarea României pentru actuala perioadă de programare pentru transport este de 5,8 miliarde de euro, din care avem contracte încheiate de 4 miliarde de euro. Săptămâna viitoare vom avea o nouă întâlnire cu toţi constructorii semnatari ai acestor contracte pentru a vedea dacă mai sunt probleme, pentru a putea veni în sprijinul lor. Din cele 4 miliarde de euro, care înseamnă şi proiecte noi şi fazate, s-a tras un miliard de euro. Vom vedea cum putem ajuta în continuare, pentru că s-a redus la jumătate timpul necesar întocmirii documentelor necesare. Au fost lansate în POIM şi POR, pe transport, apeluri cu un buget de 8,3 miliarde de euro, proiecte depuse de 11 miliarde de euro, iar contractele semnate cu beneficiarii sunt de 5 miliarde de euro. Pe Mediu avem patru programe care finanţează politicile publice pe mediu. Bugetul pentru apelurile lansate pe toate programele este de 4,3 miliarde de euro şi avem proiecte depuse de 3,6 miliarde de euro şi contracte de 2,5 miliarde de euro. În cazul turismului, programele operaţionale care finanţează proiectele sunt din POR, unde avem apeluri cu un buget de aproape 117 milioane de euro. Avem depuse proiecte de peste 200 de milioane de euro şi contracte semnate de aproape 90 de milioane de euro”, a adăugat Rovana Plumb.

Gradul de absorbţie a fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014 – 2020, disponibilitatea băncilor de a cofinanţa proiecte pe fonduri europene şi proiecte de succes din bani europeni implementate de companiile din România sunt doar câteva dintre temele de discuţie abordate, joi, în cadrul celei de-a X-a ediţii a conferinţei „Fondurile Europene”, organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...