Plus de 43% la exporturile de floarea-soarelui, rapiță și soia pentru România, în 2021/2022. Am putea livra 2,6 milioane de tone

17 06. 2021
floarea_soarelui_97417300

Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) estimează o creștere de 36% a producției de plante oleaginoase (semințe de floarea-soarelui, rapiță și soia) până la 4,2 milioane de tone, dar și a exporturilor, pe fondul condițiilor meteorologice favorabile și a creșterii suprafețelor cultivate cu 7%. Per total, producția totală de plante oleaginoase exportată ar putea ajunge la aproximativ 2,6 milioane de tone, cu 43% peste nivelul de 1,8 milioane de tone estimat pentru anul de marketing 2021/2021 care se va încheia luna aceasta.

În 2019/2020, România a exportat în jur de 2,3 milioane de tone, cu 24 % peste 2020/2021.

“Preconizăm că producția de rapiță va crește cu 59%, producția de floarea-soarelui cu 29% și producția de soia cu 36%. Cererea robustă de semințe oleaginoase pe alte piețe din UE va trage aproximativ 90 la sută din stocurile exportabile ale României”, se arată într-un raport recent al USDA.

În anul comercial 2021/22, USDA estimează că suprafața totală de semințe oleaginoase va crește cu 7%, în principal datorită extinderii suprafeței de rapiță. “Iarna blândă a oferit condiții favorabile pentru cultura de rapiță, în timp ce nivelurile refăcute de umiditate a solului au asigurat un start bun pentru culturile de floarea-soarelui și soia. Ne așteptăm ca randamentele culturilor de semințe oleaginoase să își revină în anul de producție 2021/22”, conchid analiștii USDA

Rămânem lideri de piață la semințele de floarea-soarelui

Dintre statele membre ale UE, România este cel mai mare producător de floarea-soarelui având cea mai mare suprafață cultivată. Pentru anul de marketing 2021/22, se preconizează că suprafața va crește cu 2,7%, deoarece fermierii plantează mai multe hectare de floarea-soarelui datorită prețurilor globale în creștere. Din datele Comisie Europene, la data de 9 iunie, tona de semințe de floarea-soarelui se vindea în Ucraina cu 595 euro față de 360 de euro tona în perioada similar a lui 2020 (plus 65,2%).

În ceea ce privește randamentele la hectar, acestea ar putea fi cu 4,6% peste media ultimilor cinci ani. Producția totală ar putea ajunge astfel la 2,7 milioane de tone, cu 29% față de anul anterior, din care se vor exporta 1,58 milioane de tone, cu 39% mai mult decât în anul de marketing actual. “Condițiile de plantare a florii-soarelui au fost în general bune, în ciuda unor întârzieri cauzate de vremea rece și ploioasă. Primăvara răcoroasă ar putea, de asemenea, să întârzie dezvoltarea plantelor. Anul 2021 marchează al doilea an în care fermierilor români nu li s-a autorizat o derogare pentru utilizarea produselor fitosanitare neonicotinoide, care sunt în esență interzise de UE. Ulterior, fermierii au raportat probleme legate de insecte în regiunea de sud-est, ceea ce ar putea necesita replantarea în unele zone”.

Plus 59% la producția de rapiță

Suprafața cultivată cu rapiță  este estimată de USDA la aproximativ 430.000 de hectare, iar producția de semințe ar putea ajunge în anul de marketing în care vom intra din iulie la 1,15 milioane de tone, o creștere de 59% față de anul trecut. Specialiștii americani mizează pe exporturi de 804.000 de tone, față de 509.000 de tone cât se preconizează în acest an de marketing, mare parte din cantitate ajungând în restul UE. Acum, prețul unei tone de rapiță a ajuns în Ucraina la 374 de euro.

O parte dintre semințe se zdrobesc iar uleiul rezultat este utilizată pentru producția de biodiesel, doar o cantitate limitată fiind utilizată pentru consumul uman.

Plus 39% la producția de soia

În ceea ce privește cultura de soia, care are cea mai mică pondere în producția de semințe oleaginoase din România, suprafața din 2021/22 ar putea fi ușor mai mare față de cea din anul acesta, datorită prețurilor favorabile de pe piață (517 euro tona vs 345 cu un an în urmă) și de valoarea consistentă a subvențiilor. Fermierii care cultivă soia primesc sprijin cuplat în valoare de 236,3 euro pe hectar, dar, în ciuda perspectivelor favorabile, producția de soia este limitată la zonele cu condiții favorabile și/sau cu acces la irigații.

USDA estimează pentru anul commercial 2021/2022 la un randament cu 3,6% peste media ultimilor cinci ani, iar producția totală să ajungă la 380.000 de tone, o creștere de 36% față de anul trecut.

Creșterea producției va genera și un plus la exporturi, de 28% după cum estimează USDA. Cantitățile vor fi distribuite în mod egal între piețele din UE și cele din afara UE. “Se preconizează că importurile de soia, provenite în principal din Brazilia și Statele Unite, vor scădea cu șapte procente, în condițiile unei producții interne și a unor stocuri mai mari”, se arată în raportul USDA.