PMB: Contractul cu firma lui Căşuneanu nu prevedea penalităţi dacă nu sunt bani pentru pasaj

Şeful Direcţiei Infrastructură din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), Mădălin Dumitru, spune că în contractul pentru Pasajul Pipera semnat cu firma lui Costel Căşuneanu nu erau prevăzute penalităţi dacă municipalitatea nu are în buget fonduri pentru această investiţie.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 18:47
PMB: Contractul cu firma lui Căşuneanu nu prevedea penalităţi dacă nu sunt bani pentru pasaj

Tot Dumitru a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că în 2011, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în care era majoritar PDL, a redistribuit sumele necesare continuării lucrărilor la pasaj, ceea ce a cauzat şi întârzierile la plata constructorului.

Precizările şefului Direcţiei Infrastructură din PMB vin după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis irevocabil, miercuri, că Primăria Capitalei trebuie să plătească firmei PA&CO, deţinută de Căşuneanu, 3,2 milioane lei reprezentând un debit neachitat pentru lucrările la Pasajul Pipera, şi 13,6 milioane lei penalităţi de întârziere.

„La vot, Consiliul General al Municipiului Bucureşti din anul 2011, majoritar PDL, a redistribuit sumele necesare estimate pentru continuarea lucrării, respectiv 80 de milioane de lei, încălcând astfel Legea finanţelor publice”, a spus Mădălin Dumitru.

Potrivit reprezentantului PMB, încă din ianuarie 2011, Direcţia Infrastructură a municipalităţii a solicitat 80 de milioane de lei, pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiţii.

„În 13 aprilie 2011, atunci când a fost votat bugetul, consilierii au hotărât să aloce, în loc de 80 de milioane de lei, doar 20 de milioane, din care 10.400.000 de lei era suma prevăzută pentru începerea exproprierilor, restul de 9.600.000 de lei fiind banii alocaţi pentru continuarea lucrărilor la un proiect de peste 100 milioane de lei. Urmare a redistribuirii sumelor de către consilieri, pentru a nu fi oprite lucrările din lipsa fondurilor, au fost reeşalonate graficele de execuţie, fiind de asemenea demarată procedura pentru achiziţia terenurilor”, a explicat Mădălin Dumitru.

Şeful Direcţiei Infrastructură a mai arătat că, la începutul lunii mai 2011, a transmis Ministerului de Finanţe o solicitare prin care cerea alocarea fondurilor necesare pentru continuarea investiţiei la pasaj, neprimind însă răspuns, iar la sfârşitul lunii august 2011 a formulat către CGMB o solicitare pentru suplimentarea fondurilor.

Cu toate acestea, spune Dumitru, la rectificarea bugetară din 2011, consilierii au alocat aproximativ 29 de milioane de lei, faţă de 87 de milioane de lei, cât erau necesari pentru plata facturilor.

Totodată, Mădălin Dumitru a mai arătat că în contractul încheiat cu constructorul pasajului există o prevedere explicită potrivit căreia municipalitatea „nu datorează penalităţi” în condiţiile în care în buget nu există fonduri pentru această investiţie.

„Cu toate acestea, constructorul a forţat obţinerea de penalităţi pentru facturile ce nu au putut fi achitate la termen”, a mai spus Dumitru.

Firma PA&CO, deţinută de Costel Căşuneanu, a dat în judecată municipalitatea la Tribunalul Bucureşti, care, în decembrie 2012, a admis cererea firmei, obligând astfel Primăria Capitalei să plătească „3.256.108,74 lei reprezentând debit neachitat, sumă ce va fi actualizată cu rata inflaţiei începând cu data scadenţei până la data achitării efective” şi „13.633.909,1 lei penalităţi de întârziere calculate până la data de 25.05.2012”. Ulterior, în februarie 2013, instanţa a îndreptat „eroarea materială” referitoare la dată, dispunând ca penalităţile să fie calculate până la 25.04.2012.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată de Primăria Capitalei la Curtea de Apel Bucureşti, care, miercuri, a respins ca nefondat recursul, hotărârea fiind irevocabilă.

Pasajul Pipera a fost construit pentru a se realiza supratraversarea bulevardului Barbu Văcărescu, pe de o parte, şi a Căii Floreasca, pe de altă parte.

Circulaţia pe pasaj a fost deschisă în aprilie 2012, după ce municipalitatea anunţase anterior inaugurarea pentru finalul lui 2011.

Lucrările la pasaj, realizate de asocierea PA&CO International SRL şi F. Kirchhoff Strebenbau GmbH Co KG, au costat peste 140 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...