PMB: Costul campaniei privind consolidarea clădirilor, 3,2 milioane lei. 700 de bucureşteni s-au interesat de program

Economica.net
03 09. 2019
calea_victoriei_11_34415900

„Programul de reducere a riscului seismic în Capitală este un succes, oricât şi-ar dori unii reprezentanţi ai opoziţiei sau colaboratori ai acestora să spună contrariul. O demonstrează interesul major pe care îl au bucureştenii pentru acest program. În ultimele două luni, de când a fost relansată campania de informare şi conştientizare ‘Bucureşti trainic’, peste 700 de proprietari au cerut informaţii despre programul Primăriei Capitalei. Majoritatea au afirmat faptul că au aflat de acest program de la televizor”, a precizat primarul general, Gabriela Firea, potrivit unui comunicat al PMB.

Astfel, în perioada iulie – septembrie, 704 bucureşteni au apelat call center-ul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (021.9529), pentru a cere detalii despre programul derulat de Municipalitate. În urma acestor apeluri, au fost stabilite 120 de întâlniri cu specialiştii Administraţiei, iar mai bine de jumătate dintre acestea s-au soluţionat cu includerea în program a imobilelor în cauză. În paralel, au fost stabilite alte peste 100 de întâlniri, în urma şedinţelor pe care specialiştii le-au avut cu asociaţiile de proprietari.

Conform comunicatului, pentru realizarea clip-ului, care rulează deja pe tv, au fost contractate serviciile Companiei Municipale Publicitate şi Afişaj. A fost realizat un clip de 40 de secunde care este difuzat pe şase canale tv de ştiri şi generaliste, dar şi în spaţiul online, pe zece site-uri de ştiri. Perioada de difuzare este iulie – noiembrie, iar costul total a fost de aproximativ 3,2 milioane de lei fără TVA.

Potrivit PMB, pentru anul 2019, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a alocat un buget maxim de 5,1 milioane de lei pentru servicii de reclamă şi publicitate, dar „bugetul este o predicţie şi nu relevă cheltuielile exacte” pe care instituţia le va face în acest sens.

Fondurile au fost alocate pentru continuarea campaniei de conştientizare şi informare „Bucureşti trainic”. Prin materialul video informativ, realizat de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) şi Compania Municipală Consolidări Bucureşti, sunt prezentate atât stadiul programului de consolidări, cât şi avantajele acestui program, obligaţiile legale pe care le au proprietarii, dar şi facilităţile oferite de PMB (reducerea costurilor, relocarea proprietarilor în locuinţe de necesitate etc). La finalul clipului este prezentat atât un site, cât şi un număr de call center, unde bucureştenii pot afla toate informaţiile de care au nevoie pentru consolidarea imobilului în care locuiesc.

Primăria menţionează că pe lângă această campanie, în baza OUG 20/1994, au fost trimise până în prezent 4.000 de notificări tuturor persoanelor care locuiesc sau deţin proprietăţi în imobile încadrate în clasa I de risc seismic, cu privire la obligaţiile pe care le au.

„Primăria Capitalei şi AMCCRS au decis ca în cazul persoanelor care au refuzat să primească notificările să se consemneze sarcină în partea III din Cartea funciară. Astfel, proprietăţile nu mai pot fi înstrăinate fără realizarea lucrărilor prevăzute de lege. Totodată, continuă procesul de expropriere a proprietarilor imobilelor monument-istoric încadrate în clasa I de risc seismic şi care refuză realizarea lucrărilor de consolidare”, se arată în comunicat.

Primăria Capitalei menţionează că peste 200 de clădiri sunt incluse în programul de reducere a riscului seismic, reprezentând peste jumătate din cele 349 de clădiri încadrate la RS1. PMB anunţă totodată că până în anul 2020 se va interveni la toate aceste clădiri.

„La peste 179 de imobile au fost executate lucrările de punere în siguranţă şi intervenţii de urgenţă, au fost finalizate documentaţiile tehnice şi au început lucrările de consolidare. Deja un imobil a fost recepţionat, în doar nouă luni, iar la 6 imobile consolidarea a fost finalizată şi se lucrează la finisaje. În cazul a 46 de imobile au fost întocmite expertizele şi proiectele tehnice şi se va demara execuţia lucrărilor în cel mai scurt timp. La alte 38 de imobile, proprietarii (persoane fizice/juridice) au fost consiliaţi şi apoi autorizaţi de către PMB pentru a realiza lucrările de consolidare prin forţe proprii”, informează PMB.