PMB, despre datoria RATB din gratuităţi: Prost management, regia trebuia să îşi facă bugetul ţinând cont de realităţi
Vineri, consilierii generali vor discuta un proiect de hotărâre privind alocarea a peste 126 de milioane de lei din bugetul de 515 milioane de lei al RATB pentru plata unei datorii către ANAF, ce provine din taxa pe valoarea adăugată pentru gratuităţile şi reducerile applicate pensionarilor, studenţilor, elevilor etc., în perioada 2007 – 2013, scrie NEWS.ro.
Sindicaliştii din RATB spun că au informaţii potrivit cărora 4.300 de angajaţi vor fi disponibilizaţi în aceste condiţii, după ce directorul interimar al RATB, Radu Paul Orzaţă, ar fi declarat că este exclus ca regia să funcţioneze cu 380 de milioane de lei.
Întrebat despre această situaţie, purtătorul de cuvânt al PMB, Alexandru Ichim, a vorbit despre o ”eroare de management a RATB”, care ar fi trebuit să ”dimensioneze bugetul necesar pentru buna funcţionare a regiei în anul 2016”.
Legat de dorinţa primăriei de a asigura gratuităţi la transportul în comun, Ichim a spus că decizia a fost luată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), legislativul oraşului, iar conducerea RATB trebuia să ţină cont de ”aceste realităţi” când a întocmit bugetul.
”RATB este în subordinea directă Consiliului General. Consiliul General, care administrează până la urmă regia de transport public, a decis să achite acum o datorie către ANAF, datorie generată de prostul management al RATB din anii trecuţi”, a mai spus Ichim.
În iulie 2015, ANAF a instituit popriri pe conturile RATB, pentru o datorie de 272 de milioane de lei la bugetul statului.
RATB preciza atunci că această sumă provine din taxa pe valoarea adăugată care include şi subvenţia acordată beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi etc), în conformitate cu Hotărârea CGMB nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007- martie 2013.
RATB a contestat în instanţă datoria şi a înregistrat două decizii nefavorabile, recursul nefiind încă soluţionat.
Prin proiectul de hotărâre ce va fi discutat vineri în Consiliul General, se doreşte alocarea sumei de 126.194.334 de lei pentru plata datoriei, care va fi astfel redusă cu 111 milioane de lei, prin facilităţile fiscale oferite de OUG 44/2015.
Preşedintele-coordonator al Sindicatului Transportatorilor APT din RATB, Florin Ivan, a declarat marţi seară, pentru News.ro, că dacă CGMB va aproba proiectul de hotărâre, RATB va fi nevoită să disponibilizeze din personal. Ivan a mai precizat că sindicaliştii intenţionează să protesteze, vineri, în timpul şedinţei CGMB, în faţa Primăriei Capitalei.
Sindicaliştii din RATB, susţin într-un comunicat transmis miercuri, că în cadrul regiei au început să circule diverse informaţii potrivit cărora 4.300 de angajaţi vor pleca acasă, informaţii alimentate şi de directorul interimar al RATB, Radu Paul Orzaţă, care a declarat că este exclus ca regia să funcţioneze cu 380 de milioane de lei şi că “închidem prăvălia”.